Scăderea continuă a prețului barilului de petrol la cele mai mici prețuri din ultimii 13 ani nu afectează doar sectorul în sine, ci are repercusiuni puternice și în alte sectoare la fel de strategice, sectoare care sunt mari angajatoare. Exportatorii de produse industriale, la fel ca industria petrolieră, își încetinesc activitatea și investițiile, cu efecte negative asupra a sute de mii de salariați.
„Ne e teamă ce se poate întâmpla prin păstrarea supraimpozitării în zona de petrol şi gaze. Investitorii își pun întrebări cu privire la rentabilitatea investițiilor lor, și analizează cât să mai păstreze deschise”, a spus Daniel Apostol, secretar general al asociației petroliere ROPEPCA, într-o intervenție la Digi 24. În tot acest timp, statul român propune suprataxarea impozitului obținut din producției petrolieră în cuantum de 45%.
Efectele negative se pot resimți accentuat și în România, unde mai bine de 100.000 de slujbe depind de existența industriei de petrol și gaze. În plus, industria auto, sectorul care conduce topul exportatorilor în România, va trece printr-o perioadă în care va exista o cerere mai scăzută a componentelor de profil, din moment ce marii clienți, companii germane în principal, suferă deprecieri bursiere.
În acest moment costul de producţie pentru un baril de petrol în ţara noastră este de 40 de dolari, mai mare decât preţul de vânzare.