Acasă » Interes general » Daniel Pisaru, Safetech Innovations: Sunt foarte puțini specialiști în securitate cibernetică, nevoia actuală este imensă

Daniel Pisaru, Safetech Innovations: Sunt foarte puțini specialiști în securitate cibernetică, nevoia actuală este imensă

26 martie 2022
Digitalizare
Bogdan Tudorache

Capacitatea tehnică din industria utilităților depinde foarte mult de factorul uman, iar în zona de securitate cibernetică sunt foarte puțini specialiști, a afirmat Daniel Pisaru, Chief Commercial Officer, Safetech Innovations, în cadrul conferinței DigitALL 2022, organizate de Energynomics.

”Zilele acestea s-au întâmplat multe incidente în industrie, iar noi suntem în linia întâi. Încercăm să întărim la nivelul managementului conștientizarea nevoii de a te pregăti pentru un atac cibernetic. Atacurile de multe ori se propagă din interior. Capacitatea tehnică din industria utilităților depinde foarte mult de factorul uman. Astăzi, chiar dacă România este considerată un hub tehnologic cu resursă umană competentă, industria este concentrată foarte mult în zona de suport pentru multinaționale și în zona de IT operațional. Vedem foarte puțini specialiști în securitate cibernetică și evident, nevoia actuală este imensă” a spus el.

”Sunt multe investiții în zona de securitate, se achiziționează în fiecare zi instrumente noi, însă, dacă ele sunt doar puse în infrastructură și nimeni nu veghează asupra a ce alerte pot genera acele instrumente – atunci instrumentele există degeaba. Un malware poate trece nedetectat de o tehnologie IPS bazată pe semnături și poate rezida în companie luni de zile – la un moment dat începe să se miște în lateral și poate genera daune precum cele înregistrate recent de Rompetrol”, a adăugat Daniel Pisaru.

Safetech poartă discuții zilnice cu clienții și prospecții în legătură cu cele mai bune abordări în domeniu. ”Nu simțim că legislația actuală produce efecte. Vedem mediul financiar-bancar care este cu câțiva ani buni de zile înaintea celorlalte industrii în materie de securitate cibernetică și reglementare. De aici vine totul! Dacă reglementarea nu este bine pusă în practică, nu produce nimic. Avem discuții cu entitățile esențiale aflate sub incidența Directivei NIS și încă, după un an de zile, nu știu pe unde să o apuce. Pare să fie scrisă într-o altă limbă, pe care nu o înțelegem… Directiva este, însă, extraordinar de bună și poate aduce o maturitate în rândul industriilor”, a mai afirmat el.

Conferința DigitALL 2022 a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum CIO Council și BusinessMark, cu susținerea partenerilor noștri: ACE – Industrial Software Solutions, Eaton Electric, Nova Power & Gas, Procesio, SAS Romania, Safetech Innovations, Siemens România.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *