Acasă » Electricitate » Daniela Barbu (Ministerul Energiei), despre fondul de investiții, ElectricUP și proiectele ESCO

Daniela Barbu (Ministerul Energiei), despre fondul de investiții, ElectricUP și proiectele ESCO

25 martie 2021
Electricitate
Bogdan Tudorache

Direcția pentru Eficiență Energetică lucrează la crearea unui Fond de investiții energetice care să ajute companiile să implementeze proiecte de eficiență energetică. ”Ne-am gândit la sisteme de telegestiune a energiei și asigurarea de resurse proprii de energie”, a spus Daniela Barbu, Director Direcția Eficiență Energetică, Ministerul Energiei, în cadrul conferinței pentru digitalizare și eficiență energetică dedicate orașului Constanța, organizate de Energynomics.

Transferul fondurilor s-a făcut de la ANRE la minister încă de anul trecut și s-a încercat selectarea prin licitație a unui consultant, însă nu s-a prezentat nimeni la licitație. ”Am primit 533 de milioane de lei. Banii sunt în buget, o să facem noi acest proiect, aș asuma un termen de trei luni, pentru a promova constituirea legală a acestui fond”.

Totodată, una din preocupările principale ale Direcției pentru Eficiență Energetică a fost etichetarea produselor electrocasnice, iar campania pentru etichetarea corpurilor de iluminat va începe în luna septembrie. ”Am beneficiat de o contribuție importantă din partea lanțurilor de magazine. Azi [18 martie, n.e.] se termină perioada de tranziție – pe fiecare produs rămân și eticheta veche și cea nouă, iar produsele vechi care sunt în stoc pot fi vândute până la sfârșitul lunii noiembrie”, a mai spus Daniela Barbu.

Etichetele vor avea un cod QR care poate fi scanat, consumatorul obținând astfel specificațiile produsului.

Printre obiectivele stabilite în 2020 la nivelul Direcției și duse la bun final se numără evaluarea categoriilor profesionale, precum auditorii și managerii energetici.

În cadrul programului ElectricUp, care a apărut ca obiectiv pe parcurs, au fost înregistrate 2.500 de solicitări, iar termenul de înscriere s-a încheiat în februarie. ”Vom răspunde cu succes solicitărilor, însă, în acest moment, platforma pe care s-au înscris potențialii beneficiari nu este accesibilă. Nu am intrat încă în etapa de evaluare. Facem tot ce este posibil să finalizăm cu succes acest program”, a adăugat Daniela Barbu. Platforma, administrată de STS, este încă în proces de redeschidere.

”Una dintre direcțiile de acțiune pe care vrem să ne axăm este reprezentată de proiectele de tip ESCO”, a mai spus ea, explicând că vor avea loc întâlniri cu principalele asociații din domeniu, precum ARPEE sau SAMER.

”Pentru municipalități, cel mai bun punct de plecare este să implice societățile comerciale care oferă servicii energetice”; o provocare va rămâne ca UAT-urile să-și poată eșalona bugetele pe termen mediu, în proiecții multianuale.

Conferința “Digitalizare și Eficiență energetică – anul 5 – Constanța” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri Kawasaki Gas Turbines Europe, Wiren Energy.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 200 de persoane.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *