În forma adoptată, decizia plafonării prețurilor la energie nu stimulează concurență și politica de achiziție prudențială, a avertizat directorul executiv al ACUE, Daniela Dărăban, în cadrul conferinței “Viitorul utilităților”, organizate de Energynomics. În opinia reprezentantei Federației ACUE, pachetul de măsuri adoptat va conduce la acumularea, într-un mod discriminatoriu, a unor costuri semnificative pentru companiile de furnizare și distribuție de energie electrică și gaze naturale.
Daniela Dărăban a invocat mai multe probleme de implementare a măsurilor privind compensarea facturilor de energie electrică. “Modelul de compensare adoptat atât pentru consumatorul casnic, cât și pentru categoriile de consumatori non-casnici generează impredictibilitate, operatorii economici din sectorul de furnizare de energie cu responsabilități de aplicare fiind într-o dificultate reală de a determina în timp util cuantumul și modalitatea de aplicare a facilităților stabilite”, a precizat ea. De altfel, deși măsura a intrat în vigoare de la 1 noiembrie, pe data de 9 noiembrie, normele de aplicare nu au fost încă adoptate.
Mecanismul de plafonare a prețurilor, este și el deficitar și lipsit de vreo fundamentare economică, a mai spus Daniela Dărăban. “Prin impunerea aceluiași plafon tuturor furnizorilor, măsura va genera inechitate în rândul acestora, atât pentru furnizori, cât și pentru consumatori, pentru că tarifele reglementate din componenta prețului final sunt diferite în funcție de operatorul de distribuție, iar măsura va conduce la tratament diferențiat între furnizori.”
Veniturile din tarifele reglementate sunt principalele surse de finanțare pentru activitățile de distribuție și transport iar, în forma adoptată, nu este prevăzut niciun mecanism de recuperare a acestor costuri de către operatori, a subliniat Daniela Dărăban. „Acumularea unor pierderi nesustenabile afectează viabilitatea financiară a fiecărui operator ducând, în extremis, până la incapacitatea acestora de plată și pierderea eligibilității de a accesa fonduri europene pentru proiecte vitale în tranziția energetică”, a opinat Daniela Dărăban.
Reprezentanta ACUE a reclamat faptul că, în urma plafonării, „concurența prin preț este suspendată, urmând că toți furnizorii să vândă energie electrică la prețul de 1leu kWh, respectiv gaze naturale la prețul de 0,37 lei kWh”. Mai mult, unii furnizori, „în speță cei care au avut o politică de achiziție prudențială”, vor avea costuri semnificative care nu le vor fi recunoscute.
Daniela Dărăban s-a referit și la supra-impozitarea veniturilor producătorilor de energie din surse regenerabile (în principal eolian și solar), introdusă prin pachetul de măsuri prin care autoritățile de la București au răspuns la criza prețurilor. „Este o măsură contraindicată, fără justificare economică, și va conduce, foarte probabil, la pierderi financiare pentru producătorii din surse regenerabile, în condițiile în care, pentru a-și atinge obiectivele asumate, România trebuie să-și crească capacitatea de producție din surse regenerabile”, a mai spus directorul executiv al ACUE.
Federația ACUE reprezintă cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv CEZ România, E.ON România, Electrica SA, ENEL România, ENGIE România, Gaz Est, cu un număr total de peste 24.000 de angajați și cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2020 este de aproximativ 11 miliarde de euro.
Conferința „Viitorul utilităților – mai mult, mai ieftin, mai sigur” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi: Automatica, CEZ Romania, Eaton Electric, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Schneider Electric, Transelectrica.