Acasă » Evenimente Trecute » Daniela Lulache: În lanțul nuclear integrat la nivel naţional, Nuclearelectrica este singura verigă sănătoasă și competitivă

Daniela Lulache: În lanțul nuclear integrat la nivel naţional, Nuclearelectrica este singura verigă sănătoasă și competitivă

27 iunie 2016
Evenimente Trecute
energynomics

Acesta este transcriptul mesajului transmis de Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica, cu prilejul Energy Strategy Summit 2016, desfăşurat pe 31 mai la Palatul Snagov. Pentru a vedea un sumar al celor mai importante mesaje transmise, mergeţi la articolul 27 de idei esenţiale după Energy Strategy Summit 2016.

Bună ziua, tuturor!

S-au spus foarte multe și chiar mă gândeam de unde este mai util să pornesc pentru ceea ce intenționez să spun. Aș începe de la un lucru care a fost astăzi reliefat și subliniat de toți vorbitorii. Discutăm de o schimbare de paradigmă. Cred că acest lucru este deja evident, nu mai ridică niciun fel de semn de întrebare dacă se schimbă sau nu se schimbă ceva. Da, se schimbă multe. Ce rol poate juca România şi ce rol îşi poate asuma? Avem această realitate: suntem bogați, avem o mare diversitate de resurse, știm să le utilizăm pe toate, putem să asigurăm securitatea energetică națională, poate chiar și pe cea regională. Întrebarea este dacă vom folosi aceste resurse la timp, în primul rând, și apoi, cum vom folosi aceste resurse.

O altă realitate este, din perspectiva schimbării de paradigmă, faptul că inclusiv investitorii se poziționează altfel faţă de cum se poziționau până de curând. Într-adevăr, un investitor va fi întotdeauna mânat de profit, și acest lucru trebuie să ni-l reamintim de fiecare dată. Nu cred că investitorii sunt motivați de tehnologie, cred că investitorii sunt motivați de profit, iar în secundar, într-adevăr, de această schimbare de paradigmă. Devine relevant de unde se obține profitul și atunci, da, tehnologia poate să devină o altă informație relevantă.

În ceea ce priveşte energia, cred că o altă schimbare de paradigmă este aceea că energia devine un produs social, nu mai este neapărat doar o marfă. Este şi o marfă, dar are mai multe valențe decât aceea de produs care se tranzacționează pe o anumită piață. Avem, într-adevăr, de gestionat subiectul competitivității, suportabilității și accesibilității prețurilor pentru consumator, fie că este consumator casnic, final, fie că este un consumator mare, industrial. Modul în care acest lanț va fi abordat va pune România cu adevărat într-o poziție competitivă și de senioritate în care își poate folosi avantajele sau nu.

Am început cu această punere în cadru pentru că trebuie să vă spun că piața unei companii producătoare de energie nu este astăzi deloc ușoară. Nuclearul are o mare șansă să dovedească acum încă o dată ceea ce nu a fost observat sau reținut de-a lungul timpului – faptul că produce o energie ieftină, sustenabilă, predictibilă, nepoluantă, fără emisii de carbon și care poate avea un rol foarte mare în strategia viitoare a României. Această strategie nu poate fi decuplată de ce se întâmplă în lume, de ce se întâmplă în Europa primordial și cred că ar fi mare păcat să ratăm acest moment. Da, nuclearul a fost afectat relativ recent, mai ales dacă discutăm de accidentul de la Fukushima, care parcă a fost ieri. Totuși, constatăm un reviriment foarte serios al acestei industrii, care este într-o expansiune fabuloasă, nu doar în Europa, ci şi în țările asiatice, în Statele Unite. Dacă până de curând nu au mai apărut proiecte nucleare în Europa sau în Statele Unite, vedem în piața britanică o dezvoltare, o schimbare de abordare a întregii industrii bazate pe nuclear. Ne uităm în Statele Unite, unde din nou apar proiecte nucleare mari.

Noi suntem foarte buni, ar fi minunat să ne putem refolosi știința şi knowledge-ul, să folosim tot noi oamenii extrem de pricepuți pe care îi avem, nu să ne fie luați de alții. Una dintre provocările pe care le avem astăzi este aceea a specialiștilor. Astăzi încă avem specialiști foarte buni, dar acești specialiști foarte buni sunt vânați de toată lumea. Trăim într-o lume extrem de competitivă, atât ca industrie, dar și ca oameni. Întotdeauna niște profesioniști buni vor fi căutați, recrutați, vor fi bine recompensați. În ceea ce priveşte schimbările de paradigmă, cred că aceasta ar trebui să fie una dintre primele.

Cu siguranță avem nevoie de schimbare în cadrul de reglementare. O schimbare substanțială, profundă și extrem de complexă. Acest cadru de reglementare cred că ar trebui să țină cont în primul rând de ceea ce ne dorim. Dacă ne dorim ca România să fie competitivă și să aibă un rol important, nu vom putea face acest lucru doar cu oamenii. Iar dacă nu vom mai avea nici oamenii, cu siguranță ne vom pierde toate avantajele competitive pe care le avem astăzi. Industria nucleară se confruntă într-un mod dramatic cu această realitate: au mai rămas puțini experţi. Din lanțul integrat nuclear pe care îl avem la nivel naţional, Nuclearelectrica este singura verigă absolut sănătoasă și competitivă, dar pentru ca această verigă să ramână la fel, avem nevoie de cercetare-dezvoltare, avem nevoie de construcții montaj, avem nevoie de mulți furnizori locali. Haideți să încercăm să ne uităm și aici, pentru că, încă o dată spun, toate marile proiecte din cercetare-dezvoltare, tot avansul tehnologic este făcut cu oamenii și cu resursele alocate.

2 thoughts on “Daniela Lulache: În lanțul nuclear integrat la nivel naţional, Nuclearelectrica este singura verigă sănătoasă și competitivă”

  1. Pingback: Ora Noua » Daniela Lulache: În lanțul nuclear integrat la nivel naţional, Nuclearelectrica este singura verigă sănătoasă și competitivă

  2. Pingback: energynomics.ro a lansat raportul Energy Strategy Summit 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *