Acasă » Electricitate » Dărăban: Consumatorii de energie sprijiniți pe criterii sociale ar trebui să primească ajutoare directe

Dărăban: Consumatorii de energie sprijiniți pe criterii sociale ar trebui să primească ajutoare directe

6 decembrie 2022
Electricitate
energynomics

Consumatorii care sunt sprijiniți pe criterii sociale, precum familiile monoparentale şi cele cu trei copii, ar trebui ajutați direct de către stat, nu să plătească tarife plafonate în baza unei declarații pe propria răspundere către furnizor, a afirmat, luni, Daniela Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

„În ceea ce priveşte selecția beneficiarilor, dacă nu se poate face o revenire, pentru că avem această schemă de ajutor direct, promovată de Ministerul Fondurilor Europene, selecția pe declarații pe propria răspundere va introduce o mare problemă. Nu contestăm, pentru că nu ai cum să identifici un beneficiar la nivel furnizorului, dar declarația pe propria răspundere este o declarație pe care furnizorul o depozitează cel mult. Dar răspunderea pentru veridicitatea informației trebuie să fie a statului român, iar dacă se găsesc situații neconforme, statul are legi în vigoare care îi oferă instrumentele necesare pentru a recupera acel beneficiu. Nu poate furnizorul să îndeplinească aceste activități. Fiind vorba de bani publici, acestea trebuie îndeplinite de statul român prin instituțiile de resort”, a susținut Dărăban, conform Agerpres.

În opinia ei, beneficiarii precum familiile cu trei copii, familiile monoparentale, bolnavii dependenți de aparate de oxigen trebuie să primească ajutoare directe.

„Pe aceste criterii care vor intra în vigoare în 2023, ne dorim ca aceşti beneficiari să fie identificați prin instituțiile de resort, Ministerul Muncii, asistența socială, şi să li se ofere un ajutor direct. Noi am văzut şi pe Ordonanța 118 situații destul de complicate cu aceste declarații pe propria răspundere. Unii le vor face, alții nu, unele vor fi corecte, altele nu. Şi nu vom reuşi să-i ajutăm pe toți cei care au nevoie, vor depinde de aceste declarații. Dacă tot dorim să îi ajutăm pe aceşti oameni, să o facem în mod direct, prin instituțiile abilitate”, a spus Dărăban.

Potrivit acesteia, autoritățile ar trebui să clarifice sursa de finanțare a acestor scheme.

„Din înțelegerea noastră, schema de sprijin în perioada 2023-2025 se finanțează din Fondul de Tranziție, care are drept sursă de finanțare doar taxele obținute din sectorul de energie electrică, de la producătorii de energie electrică. Întrebarea noastră este de ce, dacă schema are în vedere şi plafonarea prețului la gaz pentru consumatori, nu se alocă şi fondurile din suprataxa plătită de producătorii de gaze”, a completat reprezentanta ACUE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *