Trecerea de la prețurile plafonate stabilite administrativ la cele de piață nu se poate face peste noapte, astfel că ieşirea din schemele de plafonare nu trebuie să aibă loc fără un mecanism eficient de protejare a consumatorilor vulnerabili, a declarat Dana Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), conform Agerpres.
Reacția vine după ce Comisia Europeană (CE) a anunțat luni că a decis să nu prelungească măsurile de sprijin pentru energie introduse anul trecut, destinate să contracareze impactul prețurilor crescute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la explozia prețurilor la petrol şi gaze.
Măsurile au contribuit la calmarea piețelor de energie din Europa, a informat Executivul comunitar.
„Protecția clienților față de fluctuațiile din piață induse de criza energetică şi contextul geopolitic a fost esențială, dar trebuie să pregătim şi revenirea la regulile normale de piață. Aproape jumătate din prețul final al energiei electrice reprezintă costul cu achiziția „mărfii”, iar pentru gazele naturale procentul urcă la 60%. Dacă prețurile pentru achiziția energiei de pe piețele angro se mențin pe acest trend descrescător, noi credem că nu va mai fi nevoie de plafonarea prețurilor la clienții finali. Totuşi, trecerea de la prețurile plafonate stabilite administrativ la cele de piață nu se poate face peste noapte”, a explicat Dana Dărăban.
În opinia sa, piața trebuie pregătită din timp, iar măsurile legislative trebuie să fie cunoscute şi implementate astfel încât să nu genereze sincope nedorite şi să ofere clienților şi operatorilor din piață timp să se adapteze.
„În acelaşi timp, ieşirea din schemele de plafonare nu trebuie să aibă loc fără un mecanism eficient de protejare a consumatorilor vulnerabili. Măsurile de protecție trebuie să fie cunoscute, dirijate doar către cei care sunt în această situație şi proporționale cu nevoile acestora”, a menționat reprezentanta ACUE.
În context, Federația arată că a susținut în mod constant că măsurile de intervenție trebuie să fie temporare, adaptate contextului pieței şi orientate către clienții vulnerabili.
Conform sursei citate, pentru pregătirea tranziției către revenirea la piața liberă sunt esențiale cel puțin trei elemente. Unul dintre acestea se referă la o discuție aplicată cu instituțiile responsabile, în sensul definirii şi implementării unei platforme actualizate, care să permită identificarea în timp real a persoanelor afectate de sărăcie energetică.
Un alt element vizează recuperarea cu celeritate a întârzierilor la decontarea sumelor datorate furnizorilor de energie care au prefinanțat diferențele dintre plafonul aplicat clienților şi prețul real. În acest moment sunt întârzieri semnificative pentru decontarea sumelor. „Furnizorii au restanțe importante neachitate pentru anul 2022, deşi am ajuns deja în luna iunie 2023. Această situație creează o problemă serioasă de lichiditate pentru operatorii din piață”, precizează sursa citată.
De asemenea, programele de eficientizare a consumului prin eliminarea risipei de energie trebuie continuate şi chiar accelerate.