Investițiile de care auzim în diferite proiecte pe partea de producție se vor dovedi eficiente dacă ele pot să ajungă într-un mod cât mai eficient la client, sprijinind transformarea de care avem nevoie în partea industrială şi economică, a afirmat Daniela Dărăban, director executiv, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), în cadrul unei conferințe de specialitate.
„Noi, ca să putem să valorificăm aceşti bani pe care îi avem în vedere să-i investim în partea de producție, să putem să valorificăm acest potențial despre care se tot vorbeşte, care trebuie simțit la capătul firului de către clientul casnic, non-casnic, trebuie să fim coerenți pe lanțul decizional. Şi, atunci, limitele cadrului de reglementare trebuie să fie stabilite în concordanță cu dorința României de a-şi îndeplini anumite ținte în 2030-2035”, a menționat Daniela Dărăban, conform Agerpres.
Directorul executiv al ACUE a făcut referire la „toate acele miliarde de investiții pe care le auzim pe diferite proiecte în partea de producție”.
În opinia sa, lipseşte o analiză, o colaborare şi coordonare între instituții.
„Este nevoie de colaborare între instituții, coordonare între proiecte. Este o directivă europeană care trebuie implementată şi de România, care va aduce 5 – 6 miliarde de euro fonduri disponibile, din care o foarte mare parte se pot duce către clienții vulnerabili. (…) Instituțiile trebuie să stea la masă, să se informeze reciproc de programele pe care le au fiecare şi să se coordoneze. În momentul de față, din punctul meu de vedere, ce vedem ca obiective în Strategia energetică, în Planul Național Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC), varianta revizuită, nu este susținut de cadrul de reglementare pe partea de atragere de investiții, asigurarea investițiilor necesare până în 2030. Nu spun că operatorii de distribuție nu vor face investiții, spun doar că vor fi făcute în limitele stabilite de cadrul de reglementare”, a adăugat Dărăban.