Datoria companiilor din domeniul energiei se ridică în prezent la 800 miliarde de dolari, în condiţiile în care se situa sub 200 miliarde de dolari în 2003, relatează Bloomberg, citat de Mediafax. Această escaladare a datoriilor a dus la depresiunea preţului petrolului, susține un raport realizat de Banca Reglementelor Internaţionale.
Instituția notează că oferta și cererea au fost, de fapt, foarte puțin deconectate, și că problemele financiare sunt cele care au accentuat declinul cotațiilor, alături de elemente psihologice: așteptări sumbre cu privire la viitorul condițiilor din piață.
În momentul în care preţul petrolului a început să coboare, valoarea activelor folosite ca garanţie de către producători a scăzut, determinând companiile să vândă o parte mai mare din producţie pe piaţa futures.
„Schimbările legate de producţie şi consum nu oferă o explicaţie satisfăcătoare în ceea ce priveşte declinul abrupt al preţului petrolului. Povara datoriilor companiilor din sectorul petrolier a influenţat evoluţia pieţei şi a contribuit la declinul preţurilor”, se arată în raportul băncii menționate.
Scăderea cotaţiilor petrolului a condus la creşterea costurilor de împrumut pentru companiile din energie, care au menţinut un nivel ridicat al producţiei pentru a-şi asigura veniturile.
Preţul petrolului Brent a înregistrat un declin de aproximativ 60% din luna iunie a anului trecut până în luna ianuarie a acestui an, după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a refuzat să reducă producţia de petrol, iar volumul produs în Statele Unite a atins maximul ultimelor trei decenii.