Încă din 2013, consumatorii casnici au dreptul să își aleagă furnizorul de energie electrică. Menținerea unor prețuri reglementate, precum și alte serii de măsuri, au descurajat migrația masivă a consumatorilor casnici către piața liberă. Acest transfer se va realiza automat, de la 1 ianuarie 2021, prin eliminarea prețurilor reglementate.
Consumatorii au în continuare opțiunea de a semna un contract de furnizare cu unul dintre cele 60 de companii active în piața cu amănuntul concurențială. Cei care nu o vor face, vor fi alimentați cu energie electrică în continuare, în baza unor prețuri stabilite în piața de serviciu universal. Calculele expuse în presă arată că în această situație prețurile pentru energia marfă sunt mai mari cu 15%, până la 30%, față de cele din piața reglementată. Cum ponderea energiei marfă în facturile final reprezintă circa 30% din total, non-acțiunea consumatorilor casnici poate conduce la majorări ale facturilor de 5%, până la 15%. Astfel, pentru o factură lunară de circa 90 de lei, diferența de plătit lunar, din februarie, aferent lunii ianuarie 2021, ar fi de 5, până la 15 lei.
Pentru a evita această situație, consumatorii aflați încă în piața reglementată sunt îndemnați să semneze contracte de furnizare. Deși mai mari decât în cele reglementată, prețurile din piața concurențială se înscriu într-o plajă extrem de extinsă, cu un interval de variație de peste 80%! Prețurile cele mai mici pot fi chiar foarte apropiate de cele din prezent; în plus, unii furnizori vin cu reduceri, inclusiv în funcție de durata contractului.
Comparatorul de prețuri îmbunătățit al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) permite o analiză avansată o opțiunilor și reprezintă un instrument util în navigarea printre ofertele furnizorilor. La fel ca în cazul oricăror contracte, trebuia citite cu atenție toate clauzele și condițiile, pentru a selecta varianta care se potrivește cel mai bine cu nevoile fiecărui client.
Cum mare parte dintre cei peste 6 milioane de consumatori casnici aflați încă în piața reglementată nu cunosc suficiente lucruri despre liberalizare și nu au exersat abilitățile de informare, comparație și decizie necesare, ANRE a decis să extindă termenul până la finalul lunii ianuarie 2021, termenul până la care clienții casnici pot a alege oferta de furnizare aplicabilă de la data de 1 ianuarie 2021. Totodată, furnizorii de ultimă instanță sunt obligați să transmite clienților casnici odată cu oferta pentru serviciul universal și cel puțin o ofertă concurențială, atât în cursul lunii decembrie 2020, cât și în luna ianuarie 2021. În același timp, pentru luna ianuarie 2021, indiferent de data la care se semnează contractul în piața concurențială, prețul energiei consumate, regularizat, va fi cel “rezultat în condițiile aplicării, în aceeași perioadă, a ofertei concurențiale pe baza căreia a fost încheiat contractul concurențial”.
Trecerea unui client casnic de la un furnizor de ultimă instanță la un alt furnizor nu implică costuri suplimentare. Procesul de schimbare a furnizorului este simplu și gratuit, necesită modificări de ordin tehnic, ;i este interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de declanșarea sau parcurgerea acestuia, precizează ANRE. Toți clienții casnici au dreptul să își schimbe oricând furnizorul de energie electrică, cu respectarea condițiilor contractuale, în termen de 21 de zile de la data solicitării.