Acasă » Electricitate » De la 1 ianuarie, Republica Moldova așteaptă din România minim 200 MW suplimentar

De la 1 ianuarie, Republica Moldova așteaptă din România minim 200 MW suplimentar

24 decembrie 2024
Electricitate
energynomics

Republica Moldova mizează pe capacitățile de generare a electricității din România pentru a garanta livrarea de energie electrică fără întreruperi pe malul drept al Nistrului, explică Ministerul Energiei de la Chișinău. Deși capacitatea de import din rețeaua europeană garantată pentru Moldova este de numai 315 MW, autoritățile afirmă că au fost identificate soluții care ar putea urca această capacitate la peste 400 MW.

De la 1 ianuarie 2025, Republica Moldova se poate confrunta cu dificultăți în asigurarea necesarului de energie electrică. Se așteaptă ca Gazprom să sisteze tranzitul de gaze prin Ucraina, ceea ce va reduce drastic capacitatea Centralei Termoelectrice Moldovenească (MGRES), de pe malul stâng al Nistrului, de a furniza curent pe malul drept.

 

Cărbune pentru regiunea transnistreană

În prezent, MGRES are la dispoziție o capacitate de producție de circa 400 MW. Consumul în regiunea transnistreană, pe malului stâng al Nistrului, variază între 120 MW și 180 MW. De la 1 ianuarie 2025, “malul stâng a anunțat că va acoperi consumul propriu prin funcționarea a 1 bloc energetic la MGRES pe bază de cărbune, la o capacitate de circa 140 MW, timp de 50 zile, cât sunt stocuri de cărbune, și prin funcționarea CHE Dubăsari la o capacitate variabilă”, a precizat Ministerul Energiei din Republica Moldova.

 

 

Pentru a garanta livrarea de energie electrică fără întreruperi pe malul drept al Nistrului, inclusiv în capitala Chișinău va trebui acoperită o sarcină de consum “care iarna atinge valori de până la 850 MW în orele de vârf”. Vor fi folosite toate sursele interne de producere – centralele electrice cu termoficare ale Termoelectrica și CET Nord, care vor acoperi baza de consum de circa 200 MW. „La CET-uri încă mai avem rezerve pentru a crește capacitatea de producere”, adaugă Ministerul Energiei.

 

200 MW de la Nuclearelectrica și OMV Petrom

Din România urmează să vină peste 400 MW. “Încă 100 MW deja au fost contractați de către Energocom de la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă din România la preț plafonat. Alte 100 MW urmează a fi contractați de la Centrala Termoelectrică de la Brazi a OMV Petrom”, precizează oficialii de la Chișinău.

Centrala Hidroelectrică de la Costești-Stânca, în prezent nefolosită, poate acoperi până la 10 MW în bandă. “Am făcut deja demersurile necesare către prietenii noștri din România pentru ca centrala să funcționeze continuu pentru sistemul energetic din Moldova”, aflăm din mesajul Ministerului Energiei.

 

OPCOM, regenerabile și economie

Capacități de până la 200 MW ar urma să fie achiziționate de pe bursa de energie electrică din România OPCOM. Aceste volume ar acoperi vârfurile de consum, atunci când “prețurile la electricitate pe bursă sunt mai mari și foarte volatile, fiind dependente și de condițiile climaterice, dar și de cererea de piață”.

În acest context, “este foarte necesar să reducem consumul de energie electrică mai ales în orele de vârf – dimineața între orele 7-11 și seara 18-23”, insistă Ministerul Energiei de la Chișinău. Va fi nevoie de un efort pentru ca vârfurile de consum să fie reduse cu circa 60 MW, pentru “ca să nu avem deficit de energie electrică, ca să nu fie deconectări de energie electrică, ca să reducem presiunea de pe rețelele electrice și de pe preț”.

Pe timp de iarnă, sursele regenerabile de energie pot livra cantități variabile de energie de la 50 MW uneori până la 150 MW în anumite ore, în funcție de condițiile climaterice, afirmă oficialii de la Chișinău. Potrivit acestora, puterea instalată a tuturor surselor regenerabile de energie era de 521 MW la începutul lunii octombrie și urmează să depășească 600 MW la 1 ianuarie.

 

Capacitate de import crescută

Volumele de electricitate suplimentare care urmează a fi importate din România sunt relativ mici – între 5% și 8% din consumul înregistrat de România în ultima lună.

Dincolo de costurile mai mari pe care va trebui să le achite Republica Moldova, de la 1 ianuarie, problema principală este capacitatea de import (NTC) din ENTSO-E. Până în prezent, țara avea garantată o capacitate de import de 315 MW. Potrivit Ministerului Energiei, a fost identificat un mecanism de creștere a capacității NTC: „Vom putea utilizata capacitatea nerezervată la alte hotare dintre ENTSO-E și blocul comun de reglaj Moldova-Ucraina”.

Suplimentar, ar urma să fie folosite liniile electrice cu tensiunea de 110 kV de interconectare cu România, cu o capacitate de transport de peste 100 MW.

Chiar mici, este de așteptat ca exporturile suplimentare de energie electrică pentru prevenirea unor situații critice în Republica Moldova să pună presiune pe sistemul energetic din România, cel puțin în ceea ce privește prețurile. Vor dispărea din coșul intern 14% din capacitatea de producție a Nuclearelectrica, respectiv 23% în cazul OMV Petrom, iar cererea va crește pe bursele de energiei electrică. Ploile și vântul puternic din această perioadă vor ajuta, dar importurile vor fi principala surse pentru a asigura energia electrica necesară la cele mai bune prețuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *