În urma scandalului declanșat de arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica şi Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al companiei şi consilier al ministrului Constantin Niţă, ies la iveală fațetele unei posibile noi caracatițe a ”băieților deștepți”.
Schimbările la vârful celui mai important producător de energie hidro din România nu s-au încheiat, un nou val de concedieri fiind așteptat luni, 28 octombrie, când noi directori vor fi revocați din funcție în ședința Consiliului de Supraveghere.
Până atunci, se așteaptă demisia de onoare a acestora, spune Remus Borza, președintele Consiliului de Supraveghere, citat de Agerpres. Din directoratul Hidroelectrica fac parte Mihail Stănculescu, Aurel Cocoş, Eugen Brădean, Mihai Teleanu şi Ovidiu Agliceru.
Consiliul de Supraveghere al Hidrolectrica este format din Remus Borza, Ioan Mihăilă, Remus Vulpescu, Mihai Groşan, Oana Truţă, Elena Popescu şi Gabriela Sandu.
Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă, arestaţi preventiv pentru 29 de zile
Tribunalul Bucureşti a decis, joi, 24 octombrie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă, în dosarul de mită privind vânzarea de energie.
Decizia nu este definitivă, putând fi contestată de cei doi la Curtea de Apel Bucureşti.
Cei doi au fost reţinuţi încă de miercuri de Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar de mită privind vânzarea de energie în valoare de aproape 263 milioane euro.
Mihăilă este acuzat de dare de mită, iar Brădean, de complicitate la luare de mită şi la dare de mită.
Potrivit anchetatorilor, în luna octombrie, Ioan Mihăilă, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA şi consilier al ministrului delegat pentru Energie, a promis unui alt membru din acelaşi Consiliu, denunţător în cauză, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urmă să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.
„Promisiunea de dare de mită s-a făcut cu ajutorul inculpatului Brădean Eugen, director de trading în cadrul S.C. Hidrolectrica S.A și membru în cadrul Directoratului Hidroelectrica SA. Suma promisă cu titlu de mită urma a fi disimulată sub aparența unui contract de comision care ar fi fost încheiat de către o firmă off-shore și firma achizitoare a energiei electrice„, au spus procurorii DNA.
Cum ar fi funcționat contractul
Traderul de energie Energon Power& Gas a depus, săptămâna trecută, pe bursa OPCOM o ofertă n eobișnuit de mare de cumpărare de energie electrică, de 7 milioane MWh de energie (7 TWh) pe o perioada de patru ani, la un preț foarte avantajos pentru cumpărător. Unii membri ai Consiliului de Supraveghere, printre care și Remus Borza, s-au opus tranzacției, fapt pentru care s-a renunțat la contractul cu Energon Power. Energon Power& Gas din Cluj-Napoca este controlată de Rareș Criste.
Prețul ar fi fost de 165 lei/MWh cu tot cu transport, cel mai mic de pe piața contractelor bilaterale, sau 154 lei/MWh fără transport, în condițiile în care prețul mediu pe piata contractelor bilaterale este de 175-180 lei/Mwh. Prețul energiei electrice este estimat să crească pe termen mediu, iar un contract pe patru ani ar fi avantajat cumpărătorul în defavoarea concurenților. În plus, perioada medie a contractelor de pe OPCOM este de câteva luni.
Contractele mari, aprobate de Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica
Procurorii anticorupţie au precizat că, potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizată între Adunarea Generală a Acționarilor, Consiliul de Supraveghere şi Directorat. Astfel, arată DNA, toate contractele de vânzare a energiei electrice peste cantitatea totală contractată de 500 Giga Watti Oră (GWh) trebuie aprobate în Consiliul de Supraveghere, din care făcea parte Mihăilă Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizării Directoratului din care făcea parte și Brădean Eugen.
Directoratul Hidroelectrica a respins propunerea privind participarea companiei cu o ofertă pe bursa OPCOM pentru vânzarea de energie în valoare de aproape 263 milioane de euro, la cererea firmei Energon Power&Gas, considerând că încheierea contractului ar produce pierderi semnificative.
„În data de 22 octombrie 2013, directoratul Hidroelectrica, la solicitarea unuia dintre cei cinci membri, a luat în discuţie propunerea cu privire la avizarea participării Hidroelectrica cu o ofertă de vânzare, la cererea de cumpărare iniţiată pe bursa de energie OPCOM-PCCB de către Energon Power&Gas (ENG ON 003) pentru cantitatea de energie de 7.012.800 MWh, cu livrare în perioada 2014-2017, la preţul de 165 RON/MWh (inclusiv TG)”, se arată într-un comunicat transmis de Hidrolectrica.
Directoratul a respins propunerea cu 3 voturi „împotrivă”, o abţinere şi 1 vot „pentru”, fiind astfel consemnată o majoritate care a considerat că un asemenea contract nu poate fi incheiat, pentru ca ar genera pierderi semnificative pentru companie.
Comunicatul Hidroelctrica nu a menţionat votul dat de fiecare membru al directoratului.
„Acest gen de contracte au generat în trecut pierderi importante pentru Hidroelectrica, fiind una dintre cauzele care au condus in anul 2012 la aparitia stării de insolvenţă. Având în vedere faptul că Hidroelectrica are o conducere în sistem dualist, Directorat şi Consiliu de Supraveghere, propunerea unui singur membru al Directoratului nu reprezintă punctul de vedere al companiei. Astfel de iniţiative individuale sunt dezavuate şi sunt considerate inacceptabile, în raport cu prevederile Planului de reorganizare aprobat la ieşirea din insolvenţă şi cu obiectivele stabilite de către actuala conducere a companiei„, se mai arată în comunicat.
Brădean credea că și Niţă urma să beneficieze de mită
Eugen Brădean îi spunea lui Remus Vulpescu că mita în schimbul încheierii contractului pentru energie ieftină urma să ajungă la „trei-patru persoane” şi credea că, în afară de acestea, ar fi fost şi ministrul Constantin Niţă, dar şi un „băiat cu ochii albaştri”.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) notează, în refereratul cu propunerea de arestare preventivă a lui Eugen Brădean şi Ioan Mihăilă, că primul s-a întâlnit cu Vulpescu la un restaurant şi i-a „reiterat”, cu acest prilej, oferta de „700.000-800.000 de euro” în schimbul facilitării încheierii de contracte pentru energie ieftină de la Hidroelectrica.
„Cu ocazia întâlnirii din data de 11 octombrie, întâlnire ce a avut loc în intervalul orar 15:25 – 16:40 în incinta restaurantului Barbizon din complexul World Trade Center – Pullman, inculpatul Brădean Eugen i-a reiterat numitului Vulpescu Dumitru Remus oferta de 700.000 – 800.000 de euro în schimbul facilitării încheierii de către Hidroelectrica a unor contracte bilaterlae de vânzare a energiei electrice, pe termen lung„, spun procurorii.
Potrivit documentului citat, Brădean a precizat, la întâlnire, şi beneficiarul contractului, respectiv societatea Energon Power and Gas din Cluj, „precum şi că ar mai exista alte trei-petru persoane ce urmează a fi mituite, fără a dezvălui identitatea acestora şi suma de bani pe care urmează să o primească fiecare dintre aceştia”.
„În cuprinsul aceleiaşi discuţii, Brădean Eugen, pentru a întări seriozitatea ofertei făcute, a acceptat remiterea către numitul Vulpescu Dumitru Remus a unui avans de 20%, aproximativ 200.000 de euro, fiind dispus să negocieze cu cei care ofereau această sumă de bani, un avans mai consistent de 35%”, susțin anchetatorii.
Bogdan Tudorache