De 25 de ani, ziua de 8 septembrie are o profundă semnificaţie pentru petroliştii români şi pentru familiile lor – este „Ziua Petrolistului”, sărbătorită, din 1990, la iniţiativa Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente Petrom. Aflată sub patronajul Sfintei Maria, aleasă drept protectoare a petroliştilor, Ziua Petrolistului este dedicată personalului din industria petrolului, a celor care lucrează în foraj, extracţie, prelucrarea şi cercetarea petrolului.
„Ziua Petrolistului reprezintă cel mai bun prilej pentru a aprecia munca depusă de oamenii din industria petrolului. O istorie de peste 150 de ani, un prezent extrem de dificil, ambițios în proiecte cu tehnologii de vârf, dar și cu riscuri pe măsură. O istorie cu premiere mondiale, o mulțime de realizări, invenții și descoperiri ale unor ingineri și inventatori talentați și ale miilor de oameni dedicați care lucrează zi de zi cu atâta energie. Pentru aceasta le mulțumim tuturor și sărbătorim împreună Ziua Petrolistului”, subliniază Daniel Apostol, secretar-general ROPEPCA.
Este nevoie de modernizarea Legii Petrolului, de instituţii moderne aliniate atât cerinţelor şi directivelor UE, cât şi mediului de afaceri
Ziua Petrolistului este totodată și un bun prilej să atragem atenția statului român asupra condițiilor de piață și asupra cadrului de reglementare în care se desfășoară activitatea de zi cu zi a petroliștilor români. Este nevoie de modernizarea Legii Petrolului, de instituţii moderne aliniate atât cerinţelor şi directivelor UE, cât şi mediului de afaceri şi de un cadrul fiscal transparent, stabil şi predictibil care să reflecte realităţile zilei. ROPEPCA reamintește părților implicate nevoia de corectă documentare și informare publică, astfel încât noua lege şi noul pachet fiscal să aducă un câștig societății prin susținerea creşterii economice a industriei şi prin participarea directă la dezvoltarea întregii economii româneşti.
„Din dialogul constructiv purtat cu reprezentanții părţilor interesate reiese nevoia stringentă de reformare a cadrului și precum şi a organismului de reglementare în domeniul resurselor naturale, de modernizare a structurilor și de adoptare a unor bune practici adecvate mileniului III. ANRM este rezultatul unui proiect implementat în urma cu 20 de ani de statul român împreună cu Banca Mondială, iar realitățile curente de piață și modificările survenite odată cu integrarea în Uniunea Europeană impun o modernizare și o reformare atât a ANRM, cât și a cadrului de reglementare a industriei de petrol și gaze. Rezultatul trebuie să fie în folosul statului, societății și mediului de afaceri, să sprijine industria care aduce la bugetul public miliarde de lei anual şi în care România însumează cele mai multe locuri de muncă create dintre ţările din UE”, a precizat Artur Stratan, preşedintele Asociației ROPEPCA.
În dezvoltarea dialogului purtat cu partenerii instituţionali, ROPEPCA va continua să prezinte Guvernului şi tuturor reprezentanţilor societăţii realităţile, statisticile şi prognozele specifice industriei, astfel încât industria de petrol şi gaze să primească tratamentul de care are nevoie, pentru susținerea creşterii economice a industriei şi pentru dezvoltarea întregii economii româneşti.
De la înființarea sa în anul 2012, Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producție Petrolieră (“ROPEPCA”) şi-a propus să fie un promotor al industriei onshore, pentru sprijinirea dezvoltării, diversificării și competitivităţii industriei. ROPEPCA beneficiază de adeziunea membrilor celor mai activi în industria onshore şi cuprinde acum 19 membri: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Beach Petroleum, Chevron Romania Exploration and Production, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Raffles Energy, Repsol, Rompetrol, Stratum Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum.