Drepturile de alocare aferente acţiunilor Nuclearelectrica (SNN) au urcat la 11,72 lei, preţ cu 4,64% peste cotaţia la care au fost vândute cele mai multe acţiuni în oferta derulată de companie pentru listarea la bursă. Avansul vine în condițiile în care bursa de la Bucureşti a crescut nesemnificativ, cu 0,11%.
Raportat la preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 7,88% şi, respectiv, cu 13,74%. Micii investitori de retail au cumpărat acţiunile la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).
„Drepturile de alocare Nuclearelectrica au avut un debut de tranzacţionare foarte bun, aducând randamente superioare dobânzilor bancare. Este un semnal foarte bun pentru cei care sunt în căutarea de alternative pentru plasarea banilor. În acest sens, cred că vom vedea un interes extraordinar de mare pentru oferta de vânzare de acţiuni Romgaz”, a declarat şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.
8 GWh livrați în primele 9 luni
Cele două unități ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă au produs, în primele nouă luni ale acestui an, o cantitate de energie electrică de circa 8,694 milioane MWh, din care 8,001 milioane MWh au fost livrați în Sistemul Energetic Național, conform datelor publicate pe site-ul Nuclearelectrica.
Unitatea 1 a produs, în primele nouă luni din 2013, 4,616 milioane MWh și a livrat 4,239 milioane MWh, înregistrând un factor mediu de capacitate de 100,17%, iar Unitatea 2 a produs 4,077 milioane MWh și a livrat 3,762 milioane MWh, având un factor mediu de capacitate de 88,4%.
De la punerea în funcțiune până la finele lui septembrie 2013, cele două unități ale centralei nuclearelectrice au produs circa 127,944 milioane MWh și au livrat în sistem 117,988 milioane MWh.
În prezent, compania caută parteneri pentru dezvoltarea altor două reactoare nucleare. În plus, Nuclearelectrica a anunțat că vrea să participe la proiectul hidrocentralei Tarniţa, din judeţul Cluj, în calitate de acţionar minoritar.