Bogdan Tudorache
În urma unor investigații ale Consiliului Concurenței, Hidroelectrica ”se angajează să ofere la vânzare pe piața pentru ziua următoare (PZU) o cantitate de energie electrică la un preț maxim determinat pe baza prețului prevăzut în cadrul contractelor la termen”, se arată într-un comunicat al instituției. Dea semenea, ”Hidroelectrica se obligă să nu depășească un anumit nivel al prețului energiei electrice ofertate la creștere de putere pe piața de echilibrare (PE). În același timp, Hidroelectrica se angajează să separe, în cadrul companiei, activitatea de ofertare pe PE de cea de ofertare pe PZU”.
Hidroelectrica este responsabilă pentru producția a 15-20% din energie, în România, marea majoritate fiind vândută pe piața internă.
Ar putea, însă, intervenția Consurenței, să determine o tendință de plafonare a prețurilor, în urma influenței Hidroelectrica de pe PZU și PE, mai ales acum, când prețulrile sunt în creștere?
”Implementarea acestui set de măsuri va conduce la beneficii directe și imediate pentru toți participanții pe piețele de energie electrică, fiind de natură a conduce la creșterea cantităților tranzacționate de către companie pe piețele spot și la diminuarea cantităților de energie reprezentând dezechilibrele generate în SEN care pot afecta negativ consumatorii, prin creșterea prețului energiei electrice”, susține Concurența.
Însă traderii nu sunt de aceeași părere. ”Influențele din piață sunt discutabile”, a declarat un trader pentru energynomics.ro. ”PZU e deja cuplat cu alte țări, și dacă ai în jur prețuri mari, n-aș zice că ar influența (prețul local)…Poate să aibă o influență în sensul că prețul de pe PE va scădea, că, practic, problema principală pentru această investigație a plecat de la piața de echilibrare, unde prețurile din România sunt mult mai mari decât în alte țări. Altfel, prețul energiei e la fel ca-n țările din jur, însă, pe PE, prețul din România e de 2-3 ori mai mare ca în Ungaria. Dar, oricum, după 1 ianuarie se schimbă regulile pe PE iar acest preț va scădea. Probabil, de aceea s-a și propus varianta asta, s-a propus o soluție de compromis, dar compromis pe care piața ăl va decide oricum”, a mai afirmat sursa citată.
”Pe piața energiei nu vor exista însă influențe. România are nevoie de importuri – dacă nu importăm 1.000 MW în iarna asta, închidem lumina peste tot…Iarna nu prea există hidraulicitate. În plus, prețul de închidere nu e stabilit de Hidroelectrica, ci de alți jucători. Iar faptul că ai o energie mai ieftină pe PZU, dar cel care închide curba de sarcină (decide prețul de închidere) e sus, nu aduce nici o diferență. Ce va influența cu adevărat (această decizie) e piața de echilibrare. Prețul energiei nu va fi influențat absolut deloc”, a mai spus traderul.
Investigația Consiliului Concurenței, declanșată în septembrie 2018, vizează un potențial abuz de poziție dominantă pe piața producerii și comercializării energiei electrice, manifestat printr-un comportament de ofertare prin care s-a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piață (în principal, pe PZU), în scopul realizării unor vânzări la prețuri semnificativ mai ridicate pe PE.