Acasă » Electricitate » DEER a finalizat patru proiecte cu finanțare europeană pentru modernizarea rețelelor

DEER a finalizat patru proiecte cu finanțare europeană pentru modernizarea rețelelor

15 noiembrie 2024
Digitalizare
energynomics

Distribuție Energie Electrică România (DEER) a anunțat finalizarea cu succes patru proiecte finanțate din fonduri europene, destinate modernizării rețelelor electrice din diferite zone ale țării. Fiecare dintre ele aduce contribuții semnificative la tranziția către rețele inteligente și la îmbunătățirea eficienței energetice, subliniază compania. În total, investițiile au însumat circa 314 milioane de lei și vor avea impact asupra a mai bine de 42.000 de consumatori.

Primul proiect s-a concentrat pe modernizarea rețelelor din Codlea și Ghimbav, în județul Brașov. Prin acest program, aproximativ 10.231 de consumatori, casnici și non-casnici, au fost integrați într-un sistem de măsurare inteligentă. În plus, rețeaua de distribuție a fost reabilitată, iar contoarele inteligente au fost conectate la o platformă centralizată pentru managementul datelor de măsură. Valoarea totală a proiectului a depășit 80 de milioane de lei, iar implementarea s-a desfășurat pe parcursul a cinci ani și jumătate.

În municipiul Târgu Mureș, DEER a implementat un alt proiect dedicat eficienței energetice, care a vizat 10.496 de consumatori. Inițiativa a presupus modernizarea infrastructurii locale, montarea contoarelor inteligente și dezvoltarea unui sistem avansat de management al activelor rețelei. Finalizarea proiectului, cu o valoare totală de aproape 47 de milioane de lei, a adus o infrastructură mai sigură și mai eficientă pentru consumatori, aliniată la obiectivele europene de reducere a emisiilor de carbon.

De la stânga la dreapta, Gabriel Gheorghe, director Divizia Strategie și Planificare, Dan Mateaș, director Direcție Dezvoltare Rețea, Mihaela Suciu, Director General, Claudiu Damian, Director Direcție CPT.

Implementarea unui sistem de management al activelor rețelei de distribuție asigură procesarea informațiilor despre starea activă a rețelei de distribuție, a precizat Gabriel Gheorghe, director Divizia Strategie și Planificare DEER România.

Cartierul Rogerius din Oradea a beneficiat, la rândul său, de un proiect ambițios care a modernizat complet rețeaua de distribuție. Cu un buget de peste 94 de milioane de lei, proiectul a permis conectarea a 10.769 de consumatori la rețele inteligente, prin instalarea de transformatoare performante și a unui sistem integrat de management al datelor. Acest proiect a demonstrat cum tehnologiile moderne pot transforma infrastructura energetică într-una mai fiabilă și eficientă.

În Galați, în cartierele Țiglina 1-4, DEER a finalizat un proiect care a inclus montarea de contoare inteligente pentru 11.128 de consumatori. Sistemul implementat a fost completat de o platformă avansată de management al datelor și de un sistem de integrare a operațiunilor, toate acestea contribuind la reducerea consumului de energie și la îmbunătățirea calității serviciilor. Cu o valoare de peste 93 de milioane de lei, proiectul a avut în vedere importanța adoptării soluțiilor digitale în sectorul energetic.

Cele patru inițiative ale Distribuție Energie Electrică România sunt exemple concrete ale eforturilor de modernizare a rețelelor pentru tranziția către o infrastructură energetică sustenabilă, parte dintr-o economie a viitorului, mai verde și mai digitalizată.

Mihaela Suciu, Director General Distribuție Energie Electrică România a subliniat necesitatea continuării investițiilor în rețeaua DEER. „O bună parte din rețele sunt construite înainte de anul 2000. Avem un necesar substanțial de investiții în rețele. La nivelul Uniunii Europene, necesarul de investiție în rețelele de energie este de peste 580 de miliarde euro. Și în România necesarul de investiții este considerabil. Trebuie să găsim un echilibru între programul de investiții – modernizare rețele, creșterea capacității, racordări și gratuități, adică un program de investiție trebuie să le echilibreze pentru a rezolva în mod eficient aceste provocări”, a declarat Mihaela Suciu.

DEER România are un program anual de investiții de circa 150 de milioane de euro, iar potrivit reprezentanților companiei proiectul de implementare a sistemului de distribuție inteligentă de energie va continua, inclusiv prin intermediul finanțării din bani europeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *