Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, a finalizat cu succes ultima etapă a proiectului 20HyGrid de la Dârlos, județul Sibiu, prin testarea funcționării unui segment de rețea din polietilenă cu amestec de hidrogen (20%) și gaze naturale (80%), primele teste de acest fel efectuate în România.
Această etapă a proiectului a constat în injectarea amestecului direct în rețeaua de distribuție a gazelor naturale care alimentează peste 50 de imobile situate pe strada Morii din localitatea sibiană.
„Pentru a demonstra în mod credibil că amestecul de hidrogen și gaz poate fi o soluție fezabilă și sigură în condiții reale, testele pe teren împreună cu clienții sunt esențiale. Pentru noii combustibili sustenabili, cum ar fi hidrogenul, este vorba despre a le oferi clienților experiență și cunoștințe direct de la specialiști cu privire la modul în care funcționează instalațiile și aparatele acestora”, a declarat Cristian Ifrim, directorul general adjunct al Delgaz Grid.
Pentru efectuarea testelor, alimentarea cu gaze naturale a fost sistată pe strada Morii, iar rețeaua a fost alimentată dintr-o baterie de butelii cu amestec, pregătită în prealabil. Testele au durat circa șase ore, iar specialiștii companiei au urmărit mai mulți parametri de funcționare a rețelei, au verificat procesul de ardere la toate aparatele de utilizare din fiecare imobil alimentat din rețea și au măsurat parametri de ardere la peste 80% dintre centralele termice.
„Nu există nicio diferență notabilă față de 100% gaze naturale în ceea ce privește funcționarea infrastructurii de distribuție și a instalațiilor respectiv aparatelor pe care le-am testat acasă la clienți. Testările din teren validează 100% rezultatele testelor efectuate în poligonul din centrul nostru de instruire profesională de la Mediaș”, a completat Dr. Cristian Călin, Manager Tehnic Gaz, coordonatorul proiectului.
Mircea Popa, participant la proiect, a spus: „Am acceptat să particip la acest proiect deoarece m-am gândit că cineva trebuie să-i ajute pe specialiști să testeze soluții alternative la încălzirea cu gaz, pentru viitor. Nu mi-a fost niciun moment teamă că s-ar putea întâmpla ceva rău, având lângă mine inginerii și tehnicienii companiei”.
„Suntem o comunitate preocupată de viitor și ne-am simțit bucuroși să fim primii din țară care ne implicăm în proiectul Delgaz Grid. Sperăm că am ajutat specialiștii să mai facă un pas în demersul lor de a găsi o soluție care să ne asigure căldura în case și confortul pe care-l aduc gazele naturale, dar fără poluare”, a transmis Ioan Lupu, primarul comunei Dârlos.
Proiectul 20HyGrid continuă pe o stradă din Gornești, județul Mureș, localitate cu rețea de gaze naturale din oțel. Aici, compania începe luna aceasta testele la clienții casnici pentru a verifica funcționarea instalațiilor interioare și a aparatelor de utilizare existente cu amestec de gaze naturale (80%) și hidrogen (20%). După finalizarea acestor teste, compania va testa, în ultima etapă, funcționarea rețelei din oțel cu acest amestec, concomitent cu instalațiile și aparatele de utilizare ale clienților.