Durata medie a întreruperilor neplanificate în rețeaua de electricitate pentru utilizatorii Delgaz Grid a scăzut în 2023 la 67,93 de minute, mult sub media pe țară de 103,92 de minute. Rezultatul vine ca urmare a investițiilor realizate de companie pentru a crește siguranța și calitatea serviciului de distribuție a electricității și a gazelor naturale pentru cei circa 3,4 milioane de clienți.
Astfel, principalul indicator de performanță pentru continuitatea în alimentarea cu energie electrică SAIDI (System Average Interruption Duration Index) pentru întreruperi neplanificate s-a îmbunătățit considerabil. Durata întreruperilor a scăzut cu 11% față de anul precedent, când indicatorul era de 76,4 minute și este de peste 20 de ori mai redusă comparativ cu cele 1.800 minute/an, câte se înregistrau înainte de privatizare.
De asemenea, Delgaz Grid ocupă în 2023 prima poziție și la indicatorul referitor la numărul de întreruperi neplanificate SAIFI (System Average Interruption Frequency Index), cu 0,83 întreruperi, la jumătate față de media pe țară de 1,74 întreruperi.
Îmbunătățirea semnificativă a serviciului oferit de compania noastră este consemnată în ultimul raport al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care clasează Delgaz Grid pe prima poziție în rândul distribuitorilor din România atât la numărul, cât și la durata întreruperilor neplanificate, în anul 2023.
Grupul E.ON, din care face parte și Delgaz Grid, a investit de când a venit în România, în 2005, peste 9 miliarde de lei (1,83 miliarde de euro) în rețelele de distribuție, gaze și electricitate. Pentru acest an ne-am propus să investim 788 milioane lei (153 milioane euro) din care 423 milioane lei (82 milioane de euro) pentru modernizarea rețelei de electricitate.
În același timp, vrem să atragem cât mai mulți bani europeni pentru investiții, mai ales că aceste finanțări nu pun presiune pe tarifele de distribuție. Avem deja proiecte în diverse stadii în valoare totală de 3,3 miliarde de lei (660 milioane de euro). Este foarte important deoarece fiecare euro pe care reușim să-l atragem din fonduri UE și-l investim în infrastructura românească înseamnă un euro mai puțin de plătit pentru consumatorul român.