Industriile de comerț cu amănuntul (retail și bunuri de larg consum cu rulaj rapid – FMCG) și energetică au ținut capul de afiș al tranzacțiilor de fuziuni și achiziții (M&A) românești în 2016, spune Ioana Filipescu, partener al Diviziei de Finanțare Corporativă al Deloitte.
”Piața energetică furnizează printre cele mai importante tranzacții, întotdeuna aflându-se pe primele trei locuri în clasamentul celor mai mari tranzacții. În afară de tranzacția KazMunayGas, care a implicat active românești dar a fost efectuată în afara țării, am avut câteva vânzări intersante de portofolii, cum ar fi cele ale Fondului Proprietatea în subsidiarele E.ON, sau ale E.ON Distribuție către Allianz”, a declarat Filipescu pentru energynomics.ro.
Printre tranzacțiile mari ale anului trecut cu active românești din industria energetică s-au numărat achiziția a 51% din activele KazMunayGas de către China Energy Company Limited (CEFC), vânzarea portofoliului de acțiuni deținut de Fondul Proprietatea (FP) în cadrul subsidiarelor E.ON sau a 30% din E.ON Distribuție către Allianz. Deasemenea, FP a anunțat intenția de a vinde parte din acțiunile deținute la OMV Petrom, dar și în cazul subsidiarelor Electrica.
”Anul 2016 a fost excepțional pentru M&A. În 2016 au existat tranzacții în valoare de 3,4-4 miliarde de euro în România, cu aproape 23% mai mult față de volumul înregistrat în 2015. Din cele 85 de tranzacții, trei au depășit suma de 500 de milioane de euro”, spune Filipescu.
Valoarea medie a tranzacției a depășit 40 de milioane de euro, iar pentru 2017 se estimează un nivel de 3 miliarde de euro, la jumătate față de valorile de vârf înregistrate în timpul boom-ului economic anterior încheiat în 2009.
România devine un jucător important în zonă. Rompetrol începe să ia fața rușilor.
Tranzacție de top, pentru o firmă de top. Felicitări KMGI!
Rompetrol își consolidează poziția în zonă și țintește supremația.