Departamentul pentru Energie se opune acordărilor de bonusuri și măriri de indemnizații ale conducerilor din trei companii pe care le controlează. Pentru început, instituția nu este de acord cu mărirea indemnizaţiilor membrilor Adunării Generale a Acționarilor (AGA) Hidroelectrica, pe motiv că sunt imorale din moment ce firma este în insolvență.
„În ceea ce priveşte intenţia conducerii Hidroelectrica de a majora de peste 100 de ori indemnizaţiile pentru membrii Adunării Generale a Acţionarilor din data de 30 iulie 2014, reprezentanţii Departamentului pentru Energie vor vota împotrivă. Mi se pare imoral ca la o societate în insolvenţă, care face concedieri pentru eficientizare, să vorbim despre creşterea indemnizaţiilor membrilor AGA. Nu voi fi de acord niciodată cu o astfel de măsură pentru o societate aflată în insolvenţă, aşa cum este Hidroelectrica”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-un comunicat.
Administratorul judiciar neagă existența propunerii
Remus Borza, administratorul insolvenței Hidroelecrica, spune că o propunere de acest fel nu a fost făcută de conducerea companiei.
“Eu și domnul Gabriel Dumitrașcu (administratorul special — n.r.) am semnat o notă în care îi solicitam ministrului să stabilească indemnizația în limitele acelei ordonanțe de urgență (Ordonanța de Urgență 26/2013 – n.r), adică între 0 și 25% din salariul directorului general, nu am propus o majorare a indemnizației. I-am lăsat lui libertatea de a da oricât”, a precizat Remus Borza, citat de Agepres.
El a subliniat: “Potrivit Ordonanței de Urgență 26/2013, aprobată recent prin Legea 43/2014, reprezentanții statului în AGA pot avea o indemnizație cuprinsă între 0 și 25% din salariul directorului general. Este exclusiv decizia ministrului care va fi această indemnizație sau dacă va fi fixă sau variabilă.”
Prin urmare, limita maximă permisă de ordonanță s-ar ridica la 6.000 de lei brut.
Vot de respingere și pentru bonusuri la Romgaz și Nuclearelectrica
Ministrul Energiei a mai declarat că reprezentanții statului în AGA Romgaz și Nuclearelectrica vor respinge și acordarea de bonusuri în funcție de evoluția acțiunilor pentru managementul celor două companii. În opinia sa, intervalul de un an este insuficient pentru evaluări corecte a performențelor celor două conduceri.
„Mandatul pe care îl voi da în calitate de ministru delegat pentru Energie (în cazul Romgaz și Nuclearelectrica – n.r.) va viza un vot de respingere. Consider că este mult prea devreme să putem vorbi despre acordarea unor noi bonusuri pentru două societăţi de stat ale căror conduceri au fost selectate în urmă cu aproximativ un an. Conducerile ambelor societăţi au în prezent un nivel al veniturilor şi stimulentelor pentru performanţă suficient pentru momentul actual”, a mai spus Nicolescu.