Acasă » Evenimente Trecute » Dependența de electricitate crește, dar crește și eficiența energetică (Cluj-Napoca, 7 noiembrie)

Dependența de electricitate crește, dar crește și eficiența energetică (Cluj-Napoca, 7 noiembrie)

27 noiembrie 2019
Evenimente Trecute
energynomics

Conferința „Eficiență energetică – abordări verificate, parteneri credibili” a reunit la Cluj-Napoca peste 50 de specialiști din regiune interesați de tema propusă de Energynomics. Experți din companii, reprezentanți ai municipalității și ai asociațiilor profesionale au expus studii de caz și și-au declarat deschiderea către colaborare în cadrul celei de-a șaptea ediții din 2019 în seria “Eficiență energetică pentru rezultate care contează”.

Șapte vorbitori au adus un plus de informații și explicații pentru un plus de conștientizare și de înțelegere asupra a ceea ce este și a modului în care se poate îmbunătăți eficiența energetică.

ENGIE România oferă soluții pentru întreg ciclul de funcționare a proiectului

Grupul Engie este prezent în peste 70 de țări și are peste 150.000 de angajați, dintre care circa 3.700 doar în România. ENGIE Building Solutions răspunde necesităților energetice pentru clienții business Alin Nicolae, Head of Energy Efficiency Solutions & Design, în cadrul ENGIE Building Solutions. ”Ambiția grupului este de a face tranziția către zero emisii de carbon. Pentru a atinge acest deziderat avem o serie de politici de grup, care au făcut ca pe zona de energie electrică să fim primul producător independent în lume, cu o capacitate de producție de 103 GW, din care circa 23% reprezintă energie verde”, a spus Alin Nicolae. “Pentru partea de gaz, suntem primii ca rețea de distribuție la nivelul Europei, fiind primii, de asemenea, și la nivelul capacităților de stocare. În ceea ce privește rețelele termice urbane de distribuție a agentului termic operăm 350 de rețele în circa 20 de țări”, a mai spus el.

La nivelul grupului, Engie acoperă cu expertiză toate sferele care pot avea legătură cu clădirile și industria – surse regenerabile, energy management, digitalizare, soluții clasice de încălzire, ventilare, climatizare și instalații electrice. ”Pentru România, avem soluții de eficiență energetică – avem audituri energetice atât pentru clădiri, cât și pentru operatorii economici. Ne propunem să aplicăm, pentru operatorii economici, modelul de energy performance contract, ESCO”. Formula a fost deja aplicată pentru soluții mai simple, dar grupul își propune să ofere soluții din ce în ce mai integrate și mai complexe. “În segmentul F-Boot Projects, abordăm proiecte care se pretează foarte bine pentru co- și tri-generare, pentru producția descentralizată de energie termică, atât ca agent termic de încălzire, preparare a apei calde și răcire, cât și sisteme cu panouri fotovoltaice. Oferim, practic, soluții pentru întreg ciclul de funcționare a proiectului”, a mai adăugat Alin Nicolae, explicând că Engie investește direct, cu propriile fonduri, în anumite soluții de reducere a emisiilor de noxe.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ALIN NICOLAE

”Când ești dispus să pui la bătaie banii tăi, cu atât mai mult proiectele design and build au o mai mare credibilitate”, a subliniat Nicolae.

Phoenix Contact: În mobilitatea electrică trebuie să gândim soluții pe termen lung

O companie privată înființată în 1923, Phoenix Contact produce soluții în inginerie electrică, în domeniul automatizărilor oferind tehnologii de conectare. Compania produce un portofoliu larg de componente, pe care le integrează în diverse soluții, împreună cu partenerii săi.

”Phoenix Contact a fost încă de la început implicat în industria de mobilitate electrică – mai întâi cu partea de conectică, apoi în cea a stațiilor de încărcare. Nu producem stații la cheie, însă, producând componentele necesare, încurajăm partenerii locali să-și dezvolte propriile stații și propria infrastructură”, a spus Cătălin Lepinzean, Business Development Manager, Phoenix Contact.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CĂTĂLIN LEPINZEAN

”Am crescut constant baza de colaborare cu integratorii care dezvoltă propriile stații de încărcare și infrastructură. Dinamica de creștere a cererii e foarte mare, trebuie să gândim soluții pe termen lung”, a mai spus Lepinzean, prezentând soluțiile companiei.

Photon Energy: Abordare personalizată pentru mentenanța parcurilor fotovoltaice

Photon Energy a fost înființată în Olanda și operează pe piețele din Cehia, Ungaria, Slovacia și România prin intermediul birourilor locale, coordonate de la biroul regional din Praga. Are operațiuni în Australia și Peru și este listată pe bursele din Varșovia și Praga, a arătat Lauru Bădiță, Country Manager O&M România Photon Energy.

”În zona de mentenanță punem accent pe soluții personalizate, pe baza unei experiențe de 10 ani; cum parcurile de la noi au deja cinci-șase ani vechime, putem preveni din timp eventuale defecțiuni de care ne-am lovit în alte țări. Punem accent pe servicii de mentenanță preventivă, servicii garantate de intervenție rapidă, monitorizare, activitate administrativă și suport pentru sistemele de securitate.”

”Așteptăm cu mare interes al doilea val de regenerabile din România, care vor fi finanțate fie prin contractele bilaterale pe termen lung (PPAs – power purchase agreements), fie printr-o altă formă”, a mai spus el, prezentând soluțiile companiei.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI LAURU BĂDIȚĂ

Photon Energy a dezvoltat un departament dedicat pe zona de monitorizare și control, cu care poate să urmărească din dispecerat toate parcurile aflate în monitorizare: „orice eroare se poate vedea în timp real”. “Avem un soft propriu, clienții și tehnicienii pot vizualiza online ce se întâmplă cu producția, pe diverse perioade de timp. De asemenea, divizia specializată Inverter Cardio poate repara invertoare de string, în doar câteva zile. Avem peste 4.000 de invertoare reparate la activ, din diverse mărci”, a mai spus Bădiță.

Cătălin Crivineanu: Cluj-Napoca este pe o traiectorie bună

Dependența de electricitate crește, însă în egală măsură crește și eficiența energetică, a susținut Cătălin Crivineanu, Partner Account Manager, Power Quality Department, Eaton Electric România. ”Cluj-Napoca se numără printre puținele orașe din România care se află pe o traiectorie bună din punct de vedere al evoluției și dezvoltării, din punctul meu de vedere”, a apreciat el.

Eaton este o companie americană, listată la bursă, specializată în managementul energiei, iar la nivel global este unul dintre principalii producători de componente industriale și comerciale. Este prezentă în 175 de țări, fiind prezentă în zona auto, aeronautică și pe piața de electricitate. Departamentul Power Quality oferă soluții UPS, soluții de back-up, infrastructură IT și de centre de date, software și echipamente conexe.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CĂTĂLIN CRIVINEANU

Crivineanu a prezentat gama de produse disponibile a Eaton pentru eficiență energetică, care includ UPS-uri utilizate în diverse soluții, dedicate diverselor segmente de consumatori.

Kawasaki militează pentru o distribuție descentralizată

Grupul nipon Kawasaki a intrat pentru prima oară în Europa în 1975, iar în 2018 a deschis biroul din România, care acoperă întreaga Europă de Sud-Est. În contextul în care țările comunității europene se îndreaptă către producerea de energie electrică bazată pe surse regenerabile și au în vedere reducerea emisiilor poluante, echipamentele care utilizează combustibilii clasici trebuie să aibă o eficiență cât mai mare pentru producția de energie electrică, a subliniat Cristian Athanasovici, Business Development Manager la Kawasaki Gas Turbine Europe. ”Kawasaki a dezvoltat soluții cu emisii reduse, între care un echipament pe hidrogen, care se încadrează în zona de soluții regenerabile.”

Un punct sensibil azi în România este alimentarea centralizată cu căldură, a continuat Athanasovici. “Avem soluții și pentru consumatorii individuali de energie, precum campusuri universitare, hoteluri sau aeroporturi. Toate echipamentele și soluțiile pe care le propunem trebuie să fie prietenoase cu mediul – milităm, conform devizei noastre, pentru o planetă mai bună. Privim către o distribuție descentralizată a energiei electrice și am dezvoltat un echipament care arde 100% hidrogen”, a spus Athanasovici, prezentând produsele companiei. Între acestea se numără și turbine cu gaze între 1,7 și 34 de MWe, cu motoare cu ardere internă – de 7,8 MW și, respectiv 5,2 MW; Kawasaki este singurul producător mondial care asigură ambele tehnologii de cogenerare și asigură și soluții pentru apă răcită.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CRISTIAN ATHANASOVICI

”În ceea ce privește serviciile, asigurăm know-how-ul încă din faza de prefezabilitate, până la implementarea proiectului și ulterior prevedem contracte de mentenanță de lungă durată. Cu ajutorul partenerilor, încercăm să venim și cu finanțări de la guvernul japonez”, a mai spus Athanasovici.

În România Kawasaki a dezvoltat soluții diverse – câteva exemple fiind turbina cu gaze la Chimcomplex, de 7,8 MWe, un proiect la fabrica de BCA de la Călărași dezvoltat cu fonduri europene și un altul dezvoltat pentru sectorul de încălzire centrală la Bacău.

Andrei Ceclan, SAMER: Eficiența energetică este subminată de lipsa de încredere în rezultate

”La scală națională, investițiile în eficiența energetică reprezintă circa 0,2% din produsul intern brut al anului 2017 – o valoare foarte mică”, a constatat Andrei Ceclan, președintele Societății Auditorilor și Managerilor Energetici din România – SAMER. Circa 68% din eficiența energetică raportată în anul 2017 a provenit din implicarea auditorilor și managerilor energetici, potrivit statisticilor ANRE invocat de Ceclan.

Valoarea investițiilor în eficiență energetică este mică pentru că există foarte multe bariere și piedici, între care lipsa instruirii și educării personalului, dar și costul de finanțare ridicat. În industrie, managerii vor soluții imediate, cu un impact redus pe termen lung, ceea ce arată că eficiența energetică nu este o prioritate, deși mulți declară opusul.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ANDREI CECLAN

”Pe primul loc este lipsa de încredere în economii și rezultate”, a mai spus Ceclan, chiar dacă pot fi obținut reduceri ale consumurilor de energie de peste 35% prin proiecte finanțate cu bani europeni. Și totuși, ”abia 30% din finanțările disponibile pentru industrie prin programul operațional infrastructură mare – POIM au fost accesate”, a adăugat el.

Activ în Europa, Africa și Asia, grupul Control Point are soluții și pentru România

Cu trei divizii active – automatizare, instalații electrice și soluții pentru energie regenerabilă, în special fotovoltaice, grupul Control Point are 25 de angajați și este partener Valmet, furnizor de soluții pentru piața energetică.

”În prezent, cele mai multe proiecte sunt realizate în afara României, în zona de vest a Europei, dar și pe alte continente”, a spus Daniel Bertalan, Sales & Project Manager la Control Point.

Grupul Control Point are peste 50 proiecte implementate sau în curs de implementare în zona termiei și hidro, dar și în alte zone ale pieței energetice. ”Control Point realizează instalații electrice, de la punere în funcțiune la mentenanță, iar cel mai recent lansat segment este cel solar, unde suntem integrator de soluții fotovoltaice”, spune Bertalan. Firma poate instala sisteme fotovoltaice pe hale de producție sau magazine.

Bertalan a prezentat și serviciile din zona valorificării și managementului deșeurilor, inclusiv prin producere a biogazului prin flux anaerob, incinerare, recuperarea energiei prin tratare biologică și alte procese.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DANIEL BERTALAN

”În Europa de vest de mulți ani se construiesc astfel de centrale, fie cu incinerare, fie cu compostare sau digestie anaerobă, iar speranța noastră este să vedem cât mai multe proiecte implementate și în România”.

Conferința „Eficiență energetică – abordări verificate, parteneri credibili” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri: Control Point powered by Valmet, Eaton Electric, ENGIE Romania, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Phoenix Contact, Photon Energy, Ridgid Emerson.

Au fost prezenți la eveniment și au participat la dialog peste 50 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum Ada Prod Com, Aderro GP Energy Brașov, Brantner Servicii Ecologice, CESAROM Lasselsberger, Clasic Prod Mex SRL, Cluj Innovation Park SA, Compania de Transport Public, Control Point, Electrolux SA Baia Mare, ELRET SA, Energo Esco, Energobit, ENGIE România, Eplan, Eurobest Exim, European Fabrications, Holisun, INCDT, Industria Sârmei Câmpia Turzii – ISCT, IntraPower Trading, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH, Phoenix Contact, Promoterm, Ridgid-Emerson, SAMER, Transilvania Energy Cluster, Top Projects SRL, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Vestra Industry – grupul ELSACO.

Despre campanie

În intervalul februarie-noiembrie 2019, am orzanizat 7 conferinţe menite să informeze cu privire la necesitatea și beneficiile aplicării auditurilor energetice, cu exemple de acțiuni și tehnologii pentru creșterea eficienței energetice.

În fiecare eveniment, vorbitorii invitaţi abordează teme precum: legislaţie şi reglementare în domeniul eficienţei energetice, finanţarea proiectelor de eficienţă energetică şi sprijinul de care pot beneficia autorităţile publice şi întreprinderile mici şi mijlocii.

Conferinţele anului 2019

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *