Depogaz Ploiești este filiala de înmagazinare a gazelor din Romgaz Mediaș. Compania operează cinci depozite de înmagazinare cu o capacitate cumulată de 2,76 miliarde de metri cubi (mc). Compania intenționează să deruleze mai multe investiții pentru a își majora capacitatea de stocare a gazelor la 4,2 – 4,5 miliarde mc de gaze naturale.
”În anii 2000, România avea o capacitatea de stocare de 600 milioane mc, injecție de 8-9 milioane mc și extracție 10-12 milioane mc/zi”, a amintit directorul general al Depogaz Ploiești, Vasile Cârstea, în cadrul conferinței „O&G – răspunsuri pentru azi, răspunsuri pentru mâine”, organizate de Energynomics. În prezent, capacitatea noastră de injecție este de 20-22 milioane mc/zi, iar capacitatea de extracție este de 30 milioane mc/zi. Pentru 2025-2026 avem target să dezvoltăm atât depozitele existente (Bălăceanca, Sărmășel, Bilciurești, Urziceni și Ghercești) și să ajungem la 4,2 – 4,5 miliarde mc stocare, injecție de 30 milioane mc/zi și extracție 42-45 milioane mc/zi.
Depogaz vizează atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea depozitului de gaze Bilciurești, cel mai mare din România. Capacitatea de stocare a acestui depozit este de 1,3 miliarde mc și urmează să fie majorată la 1,45 miliarde mc. Totodată, capacitatea de injecție va crește la 10-12 milioane mc, iar capacitatea de extracție va fi majorată la 20 milioane mc/zi (de la 14 milioane mc/zi în prezent).
”La Bilciurești avem în lucru săparea a patru sonde care vor aduce un adaos de 4 milioane mc pe zi de gaz. La Bilciurești avem un proiect în perpetuă mișcare”, a afirmat Cârstea.
Depogaz intenționează să majoreze și capacitatea depozitului Ghercești, de la 200 la 600 milioane mc. Totodată, capacitatea de injecție și de extracție va crește cu trei milioane mc/zi. Lucrările sunt programate să înceapă în 2023 și să se încheie în 2024 sau 2025. Capacitatea cestui depozit ar putea fi crescută până la două miliarde mc, a adăugat Cârstea.
Un alt proiect al companiei este construirea unui depozit de gaze în nordul Moldovei, la Fălticeni, care ar putea acoperi consumul de gaz atât în partea de nord a României, cât și în Republica Moldova.
”Din punct de vedere strategic, în afară de dezvoltarea depozitelor noastre existente, dorim să construim un nou depozit în nordul Moldovei, la Fălticeni, cu o capacitate de înmagazinare de 200-250 milioane mc, 2-3 milioane extracție și 1,5-2 milioane mc extracție zilnică. Acest depozit ar putea acoperi nevoile din partea de nord a României, plus pe cele ale Republicii Moldova, care se confruntă cu o situație destul de delicată din punct de vedere strategic”, a afirmat Cârstea.
El a adăugat că Depogaz se găsește într-o situație propice investițiilor, întrucât normele de reglementare îi asigură o dezvoltare profitabilă și creează posibilitatea de a dispune de fondurile necesare dezvoltării capacității de înmagazinare. Compania din Ploiești ia în calcul și investiții în propria producție de electricitate, pentru a putea reduce costurile și, implicit, tarifele de înmagazinare percepute clienților.
Conferința „O&G – răspunsuri pentru azi, răspunsuri pentru mâine” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi: ACE Industrial Software, Romgaz, Schneider Electric.