Acasă » Petrol și Gaze » Depozitele europene de gaze se golesc cu cea mai mare viteză din ultimii șapte ani

Depozitele europene de gaze se golesc cu cea mai mare viteză din ultimii șapte ani

7 ianuarie 2025
Consumatori
energynomics

Europa scoate gaze din rezervele sale cu cea mai mare viteză din ultimii şapte ani, pe măsură ce vremea friguroasă creşte necesarul de încălzire, iar temperaturile sunt aşteptate să scadă din nou în cursul acestei săptămâni, transmite Bloomberg.

Depozitele subterane de gaze din regiunea Europei, care funcționează ca un amortizor în situația unor probleme pe partea de livrări, au ajuns în prezent la un grad de umplere de 70%, comparativ cu unul de 86% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiar dacă nu există niciun risc de deficit imediat, golirea rapidă a depozitelor ar putea face reumplerea lor mai dificilă în următorul sezon şi riscă să aibă un impact asupra prețurilor pe termen scurt, conform Agerpres.

Potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe şi analizate de Bloomberg, gradul de umplere a depozitelor europene de gaze este mai mic cu 25 de puncte procentuale față de nivelul lor maxim de umplere, ceea ce reprezintă cea mai importantă scădere înregistrată după 2018.

„Cu cât gradul de umplere a depozitelor va fi mai mic la finalul lunii martie, cu atât va fi mai greu pentru regiunea Europei să le reumple în următorul sezon. Acest lucru va fi cu atât mai probabil cu cât prognozele arată că temperaturile vor fi mai mici decât se estimează în prezent”, susține Samantha Dart, director de cercetare pe gaze naturale la Goldman Sachs Group Inc.

Temperaturile au scăzut în mare parte din regiunea de nord-vest a Europei, ceea ce ar putea însemna noi retrageri de gaze din depozite pe măsură ce necesarul de încălzire va creşte. De asemenea, continentul este din ce în ce mai expus la volatilitatea de pe piață deoarece se bazează pe gazele naturale lichefiate pentru a acoperi golul lăsat de încetarea tranzitului gazelor naturale ruseşti via conductele din Ucraina.

Eventualitatea unor întreruperi neprogramate la principalii furnizori de gaze ar putea dezechilibra şi mai mult balanța fragilă a regiunii şi ar declanşa noi fluctuații de prețuri. De exemplu, în Norvegia uzina de procesare a gazelor lichefiate de la Hammerfest a încetat activitatea până la data de 9 ianaurie din cauza unor probleme la un compresor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *