Pe lângă schimbările climatice, depozitarea deșeurilor nucleare este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea. Miza este mare – puteri mondiale precum SUA și Marea Britanie obțin o cincime din energie de la centralele nucleare, în timp ce în Franța cota este de 40%. Această dependență face ca nevoia de depozitare în condiții de siguranță sustenabilă să fie evidentă.
O țară cu doar patru reactoare, Finlanda, a venit cu o soluție de pionierat de stocare pe termen lung, conform Nordic Business Insider.
Onkalo, „un mormânt subteran masiv” din Finlanda, are suficient spațiu pentru a stoca mai mult de 6.500 de tone de deșeuri pentru de cel puțin 100.000 de ani. Wall Street Journal a dedicat un amplu articol depozitului inovator de deșeuri nucleare.
„Aș vrea să-i felicit pe finlandezi pentru progresul făcut pentru a ajunge în acest punct. [..] Au ajuns mai departe decât oricine altcineva”, a declarat Peter Swift, cercetător senior al Lockheed Martin din SUA.
Situat pe o insulă în largul coastei finlandeze, Olkiluoto este baza a două din cele patru centrale nucleare ale Finlandei, în timp ce al cincilea reactor, Olkiluoto-3, este în construcție. În curând, baza va dispune şi de facilitatea de depozit subteran de la Onkalo.
Începând cu anul 2004, cele două companii nucleare finlandeze, Fortum și Teollisuuden Voima (TVO) au început săpăturile în rocă, pentru a crea tuneluri de depozitare la 420 de metri sub pământ.
Metodele de stocare a deșeurilor nucleare utilizate în prezent sunt considerate ca fiind inadecvate pe termen lung, oferind, în cel mai bun caz, câteva decenii de depozitare în condiții de siguranță; în plus, se adaugă riscurile de depozitare a deșeurilor la nivelul solului.