Camera Deputaților, for decizional, a adoptat miercuri, 28 noiembrie, un proiect de lege prin care extinde scutirea de la plata certificatelor verzi pentru producătorii de electricitate pe bază de cărbune. Proiectul a primit aviz negativ de la Consiliul Economic și Social, care a constatat lipsa unui studiu de impact asupra piețelor de electricitate și certificate verzi. Legea merge la promulgare și ar urma să intre în vigoare după notificarea Comisiei Europene și sub rezerva autorizării de către executivul comunitar.
Promotorii proiectului de lege, 23 de deputați și senatori de la ALDE și PSD, plus Remus Borza (neafiliat), consideră că „prin obligația de a achiziționa certificate verzi CE Oltenia, CE Hunedoara și CET Govora subvenționează direct producătorii de energie din surse regenerabile, cu care concurează pe piața de electricitate”.
În formularea Camerei Deputaților, articolul 8 alin.(1) lit.b) din Legea nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie se modifică în sensul extinderii exceptării de la obligația de achiziție a certificatelor verzi inclusiv pentru electricitatea necesară “pentru extracția, prepararea și manipularea materiilor prime folosite la producerea energiei electrice, în cazul unui producător de energie electrică care are în componența sa și extracția, prepararea și manipularea materiilor prime folosite la producerea energiei electrice indiferent de poziția locului de consum și de modalitatea de transport a materiei prime extrase”.
Criticii măsurii observă, printre altele, că formularea din lege permite extinderea scutirii inclusiv pentru producătorii de electricitate care folosesc în generare gazul sau petrolul pe care îl produc. De asemenea, modificarea nu se referă la modul în care vor fi redistribuite certificatele verzi care nu vor mai fi cumpărate de complexurile energetice.
Decizia este cel mai recent exemplu de intervenție subită în piață din partea autorităților, la care făcea referire Claudia Brânduș, președinte RWEA, într-un eveniment recent organizat de energynomics.ro. “În prezent, apetitul investitorilor în energie regenerabilă este zero, pentru că nu nimeni nu poate să treacă dincolo de lipsa de coerență și stabilitate, dincolo de lipsa de viziune a acestei țări”, sintetizat Claudia Brânduș. În plus, merge împotriva direcției asumate de Uniunea Europeană și de România, în sensul stimulării tranziției către energii regenerabile, prin scheme de sprijin pentru producția de energie verde, dar și prin sancționarea producătorilor pe bază de resurse fosile, inclusiv prin obligația de achiziționare a certificatelor de carbon.
Nu pot sa inteleg, de ce companiile de energie conventionala nu sunt in stare sa investeasca in energie regenerabila. De exemplu, Hidroelectrica poate investi in parcuri eoliene sau alt tip de energie eco si cand nu este apa in lacuri, pot compensa cu producta din aceste surse. La fel si CET-urile. Trebui eneaparat sa ramane fixate pe tipul de energie pentru care au fost infiintate? Nu trebuie, insa politicul si directorii lipsiti de viziune, habar nu au sa faca ceva constructiv si in acord cu tendintele globale. Raman cantonati intr-o gandire inapoiata.
Acum cind la ONU si pe tot Mapamondul oamenii de stiinta trag alarma in privinta pericolului reprezentat de prea marea concentrare de CO2 in atmosfera planetei, niste minti „luminate” dau legi si incurajeaza pe mai departe otravirea acestei planete. Asa se intimpla cind o gramada de nulitati se trezesc peste noapte conducind o tara..