În România și Europa există o concurență acerbă în furnizarea de materiale, dar și pe piața resurselor umane, ceea ce av duce la blocaje în realizarea parcurilor fotovoltaice în special, acum în număr-record, susțin investitorii și dezvoltatorii prezenți la Solar Energy Bucharest Summit.
”Alte țări se mișcă mai repede, însă ceea ce e și mai important e că alte țări sunt reglementate din punct de vedere legislativ. Toate aceste blocaje, toate aceste întârzieri nu fac decât să pună presiune asupra timpilor…Avem o lipsă acerbă de oameni și de echipamente…Va trebui să instalăm foarte mult, într-un timp foarte scurt…În loc să avem o bază de 1 GW pe an o să ne trezim probabil cu toate proiectele întârziate și va trebui să construim foarte mult într-un timp foarte scurt. Bineînțeles, și prețurile vor exploda, pentru că oferta va fi mică, iar cererea foarte mare,” a spus Mirel Jarnea, Business Development Manager, Utility Region EMEA, Longi, în cadrul conferinței.
La rândul său, Giuliano Raccanello, CEO Fortza Solar, prezent de câțiva ani în România, susține că investitorii preferă variantele ieftine, în pofida unor soluții mai bune din punct de vedere calitativ. ”Acum se produc panouri cu o durată de viață de 30-40 de ani…Nu merită ca pentru 10-15 euro/KW în minus să riscăm să facem o structură ieftină, care nu va rezista decât 10 ani”, a spus Raccanello.
Distribuitorii prezenți la târg au declarat pentru Energynomics că tendința pieței este să se construiască masiv, cât mai ieftin și de multe ori fără respectarea parametrilor necesari. ”Europa ne-a recomandat anumiți indicatori de calitate de tip ISO, însă aceștia nu sunt obligatorii. Se construiește cât mai ieftin, soluțiile sunt alese în funcție de preț. Nu se ține cont că producția poate crește cu sisteme adecvate de măsurare, deloc scumpe – de pildă un astfel de sistem care măsoară intensitatea solară sau necesitatea de servisare și curățare a panourilor costă 15.000 de euro – și, deasemenea nu există stocaj”, a declarat, pentru Energynomics, un distribuitor.
Există, însă, și factori de stabilitate sustenabilă pe termen lung care nu existau în primul val.
Dacă primul val al regenerabilelor a fost bazat pe subvenții prin certificate verzi, al doilea val aduce cu sine mai mulți factori care concură la sustenabilitatea proiectelor, a spus Ciprian Bodiu, Chief Sales Officer, Parapet, în cadrul Solar Energy Bucharest Summit.
”Există mai mulți factori, unul din ei – prețul energiei pe care îl avem acum în piață nu se compară cu primul val. Nu mai sunt nici prețurile de anul trecut, de 150 de euro, ci avem undeva la 80 de euro/KWh, totuși, prețul este mare. Asta conferă o oarecare predictibilitate a prețului energiei, care face parte, organic, din arhitectura proiectelor.. În al doilea rând, legislația europeană e un alt factor de stabilitate, ea fiind îndreptată spre decarbonizare și energie curată”, a spus Ciprian Bodiu.