Acasă » Regenerabile » Digitalizarea poate reduce impactul impredictibilității condițiilor meteo

Digitalizarea poate reduce impactul impredictibilității condițiilor meteo

energynomics

Prosumatorii au devenit o provocare majoră pentru sectorul energetic din România, deoarece produc numeroase dezechilibre în rețea, ceea ce, în loc să reducă prețul energiei, contribuie la creșterea acestuia. Totuși, digitalizarea poate reduce costurile de producție a energiei electrice cu până la 40%, a declarat Răzvan Rădulescu, CEO al Software Media WEBUS 4 ENERGY.

„Nu mai este un secret că prosumatorii sunt cea mai mare problemă energetică din România, deoarece supun rețeaua electrică unor presiuni foarte mari. Legea permite tuturor să se conecteze la rețea, iar prin digitalizare putem deveni mai eficienți. În prezent, furnizorii suportă povara financiară și sunt nevoiți să echilibreze constant rețeaua. Fără echilibrare, nu putem atinge eficiența energetică. Doar atunci când toate aceste elemente sunt aliniate, putem reduce 30-40% din costurile actuale ale energiei din România”, a afirmat Rădulescu, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Brașov 2024” organizate de Energynomics și Camera de Comerț Italiană pentru România.

El a adăugat că producătorii de energie din surse regenerabile câștigă cu 30-40% mai puțin din cauza dezechilibrelor create în rețeaua energetică națională, însă eficiența energetică trebuie să aducă bani beneficiarului și asta destul de rapid. Prețul electricității crește pentru că toate proiectele de energie din surse regenerabile care intră în producție produc perturbarea rețelei pentru că nu există suficiente unități de stocare.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI RĂZVAN RĂDULESCU

Potrivit lui Rădulescu, cei care doresc să plătească mai puțin trebuie să știe exact cât consumă, deoarece orice consum în exces sau deficit reprezintă pierderi. Digitalizarea poate reduce impactul impredictibilității condițiilor meteo care afectează funcționarea panourilor fotovoltaice, astfel încât acele pierderi financiare să fie evitate. De asemenea, Software Media WEBUS 4 ENERGY are exemple concrete de proiecte care au reușit să elimine aceste pierderi încă din primele luni de implementare.

Conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Brașov 2024” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, cu sprijinul partenerilor noștri: Bepco, Exim Banca Românească,  ICAP CRIF, Intesa Sanpaolo Bank, Polytrade Global, SolarX Power, Unicredit Bank, WALDEVAR Energy, WEBUS 4 ENERGY.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *