Digitalizarea companiilor și a societății în general va avea nevoie, în viitor, de un volum foarte mare de putere de calcul, ceea ce implică investiții considerabile în centre de date. Acestea vor puterea juca și rolul de furnizori de energie.
”Cu toată această digitalizare este nevoie de tehnică de calcul și de o putere de calcul foarte ridicată. Aceasta înseamnă că vor trebui să crească foarte mult investițiile în centre de date. Aceste centre de date sunt și ele o sursă importantă de energie, iar la un moment dat vor deveni chiar furnizori de energie”, a declarat Gabriel Tache, Country Sales Manager, Eaton Electric, în cadrul conferinței “Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca”, organizate de Energynomics.
Un studiu realizat de compania Eaton în rândul mai multor companii la nivel global a relevat că doar jumătate dintre ele se află în faza de „execuție” a transformării digitale, în timp 47% iau în calcul acest demers, iar 3% nu sunt deloc implicate în acest proces. ”Ca să implementezi digitalizarea într-o companie e nevoie și de skill-uri, iar cel mai important aspect e securitatea datelor”, a adăugat Tache.
Din acest punct de vedere, 74% dintre respondenți au spus că sunt în proces de instruire a angajaților, în timp ce doar 22% apreciază că angajații dispun de capabilitățile necesare transformării digitale.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI GABRIEL TACHE
Un procent similar (74%) dintre companii au spus că au a adoptat „unele” tehnologii digitale, iar 77% dintre ele se așteaptă la schimbări legate de resursele folosite pentru generarea energiei. Peste jumătate dintre companii, respectiv 53%, estimează că energiile regenerabile vor juca rolul central.
Conferința “Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: Eaton Electric, Elgeka-Ferfelis Romania, Enel X, EnergoBit, Kawasaki Gas Turbine Europe, MET Energy România, REI Group, Photomate, Volt, Wiren.