Acasă » Petrol și Gaze » Directiva privind gazele naturale a fost modificată: normele UE sunt extinse la conductele înspre și dinspre țări terțe

Directiva privind gazele naturale a fost modificată: normele UE sunt extinse la conductele înspre și dinspre țări terțe

15 aprilie 2019
Import-Export
energynomics

Normele care reglementează piața internă a UE a gazelor naturale se vor aplica în viitor și conductelor de gaze înspre și dinspre țări terțe. Consiliul a adoptat astăzi în mod formal o modificare a așa-numitei Directive privind gazele naturale, care vizează eliminarea unei lacune juridice din cadrul de reglementare al UE și stimularea concurenței pe piața gazelor. Aceasta este ultima etapă a procesului legislativ.

“Cred că avem în prezent o soluție adecvată, care va garanta o piață europeană a gazelor naturale echitabilă și competitivă”, a declarat Anton Anton, ministrul român al Energiei.

Obiectivul general al modificării Directivei privind gazele naturale este de a garanta faptul că normele care reglementează piața internă a UE a gazelor naturale se aplică conductelor de transport de gaze dintre un stat membru și o țară terță, până la frontiera teritoriului statului membru și a mării teritoriale a acestuia. Printre elementele principale ale normelor UE privind piața gazelor naturale, stabilite în așa-numita Directivă privind gazele naturale din 2009, se numără separarea proprietății, accesul terților, tarifele nediscriminatorii și cerințele în materie de transparență.

CITEȘTE ȘI Noua directivă a gazelor deschide calea pentru o abordare comună a UE privind importurile din Rusia

Modificarea adoptată astăzi prevede posibilitatea unor derogări pentru conductele existente înspre și dinspre țări terțe, precum și proceduri clare pentru negocierile cu țările terțe și pentru scutirile referitoare la noile conducte.

Modificarea Directivei privind gazele naturale a fost propusă de Comisia Europeană în noiembrie 2017. La 12 februarie 2019, președinția română a Consiliului a ajuns la un acord cu Parlamentul European pe marginea acestui dosar. Parlamentul European reunit în plen a votat în favoarea modificării la 4 aprilie 2019.

Adoptarea de astăzi de către Consiliu reprezintă ultima etapă a procesului legislativ. Noua directivă va intra în vigoare la 20 zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre vor avea la dispoziție 9 luni de la intrarea în vigoare pentru a transpune noile norme în dreptul intern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *