Update: Ministerul Energiei anunță că a semnat cu Ministerul Finanțelor Publice și Complexul Energetic Hunedoara convenția privind acordarea către complex a primei tranșe din ajutorul de stat individual de salvare. Banii trebuie să fie utilizați pentru cheltuielile curente și pentru achiziționarea deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.
Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Constantin Jujan, a demisionat din funcţie după doar cinci luni de la numirea sa, deoarece ajutorul de stat pentru CEH continuă să întârzie, iar calendarul de activități convenit cu FMI și UE nu poate fi aplicat, scrie Mediafax.
Cumpărarea de drepturi de poluare și programul de restructurare sunt imposibil de urmat, explică fostul director.
”Am demisionat din cauza întârzierii acordării împrumutului sub formă de ajutor de stat de la Ministerul Finanţelor Publice, cele 98 de milioane de lei aprobate prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 22/2015. S-a întârziat prea mult din cauza birocraţiei. Este şi un calendar convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE), privind activităţile companiei. Urma să facem achiziţii de certificate, era nevoie de bani şi pentru programul de restructurare. Dar s-a ieşit din aceste termene”, a declarat, pentru Mediafax, Constantin Jujan.
Guvernul a aprobat, luna trecută, un împrumut de 167 de milioane de lei pentru CEH, sub forma unui ajutor de stat individual pentru salvare, condiţionat însă de garanţii şi cu obligaţia conducerii companiei de a redacta un plan de lichidare voluntară, dacă împrumutul nu este restituit sau unitatea nu prezintă un program de restructurare.
Cum funcționează împrumutul aprobat de Guvern
Împrumutul urma să fie acordat în două tranşe pe o perioadă de şase luni, iar valoarea garanţiilor trebuie să acopere cel puţin 120% din împrumut, ANAF urmând să instituie în acest sens sechestre asiguratorii asupra unor bunuri immobile. Prima tranşă din împrumut urma să fie de 98,4 milioane de lei, iar a doua tranşă de 68,5 milioane de lei, condiţionată de rambursarea unui împrumut pe care Guvernul l-a mai acordat CEH în luna mai, pe o perioadă de trei luni, în valoare de 40 de milioane de lei.
CEH ar urma să restituie împrumutul din surse proprii, dar va putea beneficia de o prelungire a perioadei de acordare a acestuia, în cazul în care prezintă un program de restructurare avizat şi de Comisia Europeană.
Dacă în termen de şase luni nu este prezentat un plan de restructurare sau nu este indicată dovada restituirii împrumutului, compania va fi obligată să prezinte un plan de lichidare voluntară. O altă condiţie pentru acordarea împrumutului este că banii nu vor fi alocaţi pentru sectorul cărbunelui, activitatea minieră a societăţii urmând să fie separată legal de celelalte activităţi.