###author###
Odată cu reducerea rezervelor ţinute obligatoriu de băncile comerciale în conturile Băncii Naţionale a României (BNR), dobânzile s-ar putea micşora, în special pentru creditele în valută. Băncile vor avea mai mulţi bani la dispoziţie pentru a finanţa economia, chiar dacă bancherii spun că nu lichiditatea este problema pieţei, ci lipsa proiectelor care să se încadreze în parametri ceruţi, sau aşa-zis “bancabile”.
Tot bancherii susţin că nu mărimea dobânzilor stă în calea împrumuturilor către companii, ci încrederea în veniturile viitoare. În acest context, este greu de crezut că măsura BNR de a reduce rezervele minime obligatorii (RMO) va avea vreun efect, altul decât eventuale retrageri de bani din România către băncile-mamă, şi eventual un bilanţ mai lichid pentru bănci.
Conform Mediafax, BNR va reduce la începutul săptămânii viitoare ratele aplicate la rezervele minime obligatorii în valută, în prezent la 18% din pasivele băncilor, ca răspuns la măsurile BCE de relaxare monetară, iar din toamnă ar putea să reînceapă scăderea dobânzilor dacă prognoza de inflaţie va coborî sub 3%.
„A devenit şi costisitoare această rezervă pentru BNR (în condiţiile randamentelor scăzute şi a politicii BCE). Săptămâna viitoare va fi redusă rata la rezervele minime obligatorii în valută. Sunt acolo circa 3 miliarde de euro”, au declarat surse citate de agenţie.
BCE a redus, la începutul lunii iunie, dobânda de politică monetară la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, şi a coborât rata la depozitele constituite de bănci la -0,1%, devenind astfel prima mare bancă centrală care taxează banii păstraţi de bănci în conturi BCE.
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent că instituţia va menţine dobânzile la un nivel scăzut cel puţin până la sfârşitul anului 2016.
În aceste condiţii, BNR se aşteaptă la o creştere semnificativă a fluxurilor de capital către România, care s-au resimţit deja în ultima perioadă pe piaţa valutară, unde dealerii susţin că banca centrală intervine frecvent pentru a contracara aprecierea leului.
„Dacă inflaţia îşi menţine trendul în următoarele luni, în toamnă va fi reluată tăierea dobânzii de politică monetară. Nu sunt raţiuni pentru o dobândă de 3,5%, dacă inflaţia la final de an se duce sub 3%, poate chiar 2,5%. Cu datele din prezent, prognoza de 3,3% pentru finalul anului deja nu mai este valabilă”, au precizat sursele citate.
La începutul acestui an, BNR a redus ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%.
În decembrie 2013, Isărescu a declarat că, pentru susţinerea creditării, banca centrală este pregătită să reducă rezervele minime obligatorii în 2014, care însumează circa 6 miliarde de euro la valută şi 3-4 miliarde de euro la lei, chiar dacă în piaţa monetară se înregistrează un exces de lichiditate estimat la circa 2 miliarde de euro.