Piața soluțiilor fotovoltaice pentru clădiri și spații comerciale are un potențial enorm, iar Wiren a semnat un prim acord de finanțare cu ProCredit Bank pentru a finanța soluții dedicate de producție din energie solară la locul de consum, a spus Dor Marian, CEO Wiren, în cadrul conferinței ONLINE “Soluții verzi pentru spații comerciale, industrie și clădiri”, organizate de Energynomics.
”Orice clădire de birouri care consumă energie din rețeaua electrică poate fi producător: clădiri de birouri, hoteluri, service-uri, showroom-uri, școli și grădinițe, instituții publice, fabrici. Prin instalarea panourilor fotovoltaice, oricine are avantajul de a deveni producător de energie, ceea ce permite să consumi, să produci, să stochezi și să livrezi energie electrică solară”, susține Dor Marian.
”Băncile încep să vorbească tot mai mult despre green finance și despre noi proiecte de eficientizare. Chiar săptămâna trecută am semnat un prim parteneriat strategic cu o primă bancă, ProCredit, care dorește să finanțeze, dedicat, producția la locul de consum. Vorbim de persoane fizice și firme. Aproape orice instalație, de la 4-5 kW, începe să se plătească singură. Din reducerile facturilor se pot plăti rate și ulterior se pot genera chiar venituri suplimentare. Mă bucur că băncile sunt din ce în ce mai active pe această zonă”, a adăugat Dor Marian.
Wiren promovează producția de energie solară, cu accent pe sisteme eficiente energetic. ”În cadrul companiei, ne dorim să contribuim în mod activ la crearea unei comunități mai bune, care să valorifice potențialul energiei verzi și să utilizeze cele mai avantajoase sisteme energetice. Credem că în viitor aproape orice consumator de energie electrică va avea și o producție proprie”, a spus el.
”În momentul în care propunem o unui consumator o capacitate de instalare, dimensionăm acea capacitate în funcție de consumul real și necesarul care există la locația respectivă. Contează să ai destule panouri încât să-ți acopere o mare parte din energia produsă, încercând să eficientizezi consumul”.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DOR MARIAN
Există trei tipuri de proiecte, în funcție de volumul de consum – mic, mediu și ridicat. În timp ce proiectele mai mici de 100 kW nu necesită nici o autorizație, cele între 100 kW și 1 MW au nevoie doar de autorizația de construire, iar cele de peste 1MW au nevoie de autorizația de construire, autorizația de înființare și licența de producător. Producătorii își pot amortiza costurile rapid, consideră Dor Marian. Atât pentru o instalație de 100 kW, cât și pentru una de 1MW, investiția inițială se poate amortiza în circa 6 ani, iar “în viitor, orice parc de generare va avea și soluții de stocare”.
Chiar dacă prețurile energiei au explodat, Wiren estimează că în următorii ani acestea vor scădea. ”Ne așteptăm ca prețurile energiei să scadă. Pe de altă parte, în cadrul procesului rapid de electrificare la nivel global, vor fi necesare investiții în cadrul sistemelor de transport și distribuție a energiei. Acestea vor veni cu siguranță cu unele costuri pe care tot consumatorii finali le vor suporta. Dacă în următorii 10-15 ani previzionăm o scădere a costurilor cu energia marfă, pe partea de comercial și industrial credem că prețul de distribuție va fi în antiteză, generând un cost final de circa 150 de euro/MWh. Ne vom alinia la ceea ce se întâmplă la Europa de Vest.”
Conferința ONLINE “Soluții verzi pentru spații comerciale, industrie și clădiri”, a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: BCR, Enel X România, EnergoBit, Schneider Electric, Simtel, Wiren.