Municipiul Cluj-Napoca poate produce prin intermediul instalării de sisteme fotovoltaice pe acoperișul locurilor de consum 50% din energia pe care o consumă, a afirmat Dor Marian, CEO Wiren, în cadrul conferinței „Digitalizare și Eficiență energetică – Cluj-Napoca”, organizate de Energynomics. Wiren promovează producția de energie din surse regenerabile, cu accent pe sistemele eficiente energetic și producție optimă de energie.
”În cadrul companiei Wiren, ne dorim să contribuim în mod activ la crearea unei comunități mai bune, care să valorifice potențialul energiei verzi și să utilizeze cele mai avantajoase sisteme energetice. Ne adresăm atât persoanelor fizice, cât și celor juridice sau autorităților. Construim parcuri fotovoltaice de diverse dimensiuni – de la ordinul zecilor și sutelor de MW și până la sisteme de acoperiș”, a spus Dor Marian.
”Am observat că piața începe cu adevărat să aibă sens, în condițiile în care nu mai este nevoie de nici o subvenție. Analizând costurile unei investiții solare, acestea au scăzut semnificativ, ajungând la 25% din cât erau acum 8 ani”. Amortizarea sistemelor are loc în 6-7 ani.
”Totodată, din date oficiale am observat că municipiul Cluj-Napoca are un consum anual de 457 GWh, din care 55% în sectorul rezidențial. Parcurile industriale consumă 13%, zona de retail, 10%, administrația publică, 9% și alte sectoare, în jur de 11%. Pentru fiecare sector am efectuat analize, pentru a vedea unde ar trebui construite noi sisteme fotovoltaice. Un prim sector a fost cel rezidențial”, a adăugat el.
Analizând datele oficiale, sectorul rezidențial are un consum de 253 GWh anual. ”Plecând de la acest număr, am considerat eligibili 40% dintre consumatorii rezidențiali. Astfel, va fi necesară instalarea a 9.266 de sisteme fotovoltaice cu o putere medie de 10kWp. Implementare unui astfel de proiect necesită aproximativ 7-9 ani, dar în final, va însemna un aport de aproximativ 23% energie verde în energia consumată în Cluj-Napoca”.
Totodată, parcurile industriale au un consum anual de 60,4 GWh. Parcurile industriale se pot bucura de o eligibilitate de 100% prin instalarea a 163 de sisteme fotovoltaice cu o putere medie de 336.8 kWp. Capacitatea totală instalată pe sectorul industrial se va ridica la un număr de 54.9 MWp. Avantajul major al parcurilor industriale este procentul de 99% de utilizare a energiei electrice solare produse.
Pe locul al 3-lea în topul consumatorilor de energie electrică din Cluj-Napoca, se află administrațiile publice, cu un consum anual de circa 42 GWh. Prin instalarea a aproximativ 385 de sisteme fotovoltaice, însumând o capacitate de producție de 11.6 MW, cu o putere medie de 30kWp, procentul de acoperire a energiei electrice se ridică la 70% din consumul total al acestui sector.
Aportul de energie verde pe care administrațiile publice îl vor avea în consumul total de energie electrică se poate ridica la 6%.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DOR MARIAN
În fine, sectorul de retail are un consum anual de aproximativ 50 GWh. ”Plecând de la aceste date, am considerat eligibili 50% dintre acești consumatori. Astfel, prin instalarea a 764 de sisteme fotovoltaice cu o putere medie de 30kWp, consumul sectorului poate fi “înverzit” în proporție de aproximativ 50%. De asemenea, implementarea unui astfel de proiect necesită aproximativ 3-5 ani și poate însemna un aport de aproximativ 3% energie verde din energia consumată în Cluj-Napoca”.
Printre ceilalți mari consumatori de energie electrică ai municipiului Cluj-Napoca se numără spitalele, unitățile de învățământ, instituțiile de cultură și sectorul HoReCa. Un total de 526 de instalații fotovoltaice, cu o producție medie de 30-50 kWp sunt suficiente pentru a acoperi un procent de eligibilitate de 50% din toate sectoarele menționate. ”Estimăm că acest proiect poate fi adus la maturitate în circa 9 ani, în total aceste sisteme generând circa 50% din energia consumată de municipiul Cluj-Napoca, într-un an”, a conchis el.
Prin urmare, plecând de la un consum total de 457 GWh, Cluj-Napoca își
poate asigura 50% din energie din producție proprie prin instalarea a
11.035 de sisteme fotovoltaice, însumând productie proprie de
energie regenerabilă de aproximativ 227 GWh.
Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, Cargus, Claritech, CREESC, Eaton, Enel X România, EnergoBit, Kawasaki Gas Turbines Europe, Photomate, Renovatio, Simtel, Wiren.
Peste 220 de persoane s-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog.