Compania Wiren este prezentă în industria fotovoltaică de 10 ani, a spus Dor Marian, Managing Partner Wiren Energy, în cadrul conferinței “Digitalizare și Eficiență energetică – Brașov”, organizate de Energynomics.
”Industria a început din nou să crească pe baza noilor cereri de instalări pentru autoconsum. Avem de scurtă vreme și prosumatorii – noul consumator de până în 100 kW, care beneficiază de net metering. Dacă acum 8-9 ani se făceau investiții doar în parcuri fotovoltaice, mai nou, prin noua legislație, putem să propunem instalații care de la 3 până la 100 kW au sens, atât economic, cât și prin reducerea impactului de CO2, iar prin înverzirea consumului, aduc beneficii întregii societăți”, a spus el.
La nivel industrial se pot instala panouri pe acoperiș, iar diferența dintre producție și consum poate fi injectată în rețea. ”Construim atât proiecte mari, din păcate doar în afara României. De la anul, sperăm să începem să construim și în România parcuri fotovoltaice pe teren. Acum ne concentrăm foarte mult pe promovarea eficienței energetice și a producției la locul de consum, atât pentru consumatorii industriali, cât și pentru prosumatori, care au un potențial fenomenal. În următorii 10 ani, circa 1 milion de case ar putea să-și instaleze panouri on grid sau cu baterii. Segmentul rezidențial ar putea genera 3.000 MW în următorii ani și poate crea 20.000 de noi locuri de muncă. Asta înseamnă dublarea puterii instalate în prezent în parcuri solare. Din calculele noastre, amortizarea unei astfel de investiții în rezidențial se poate obține în circa 6-8 ani. Același calcul se aplică și instituțiilor publice, cu proiecte de până la 100 kW. În viitor aceste sisteme vor putea beneficia și de soluții de stocare”, a adăugat Dor Marian.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DOR MARIAN
”În plus, mulți din marii consumatori încep să se gândească la astfel de modele. În primul rând ca să-și îmbunătățească expunerea față de fluctuația prețului energiei, dar și cu obiectivul de a proiecta o imagine “verde”. Parcurile fotovoltaice vor prinde; sunt multe proiecte, multe includ și elemente de stocare. Soluțiile pe hidrogen sunt interesante pe termen lung. Cred că noi, Wiren, putem ajunge la o capacitate nouă construită de 1-2 MW pe zi, dat fiind potențialul mare, și sper să construim tot mai mult în România”, a conchis el.
Conferința “Digitalizare și Eficiență energetică – Brașov” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, Eaton România, Enel X România, Kawasaki Gas Turbines Europe, Wiren Energy.
S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 200 de persoane.