Acasă » Regenerabile » Dor Marian, Wiren România: Oradea are un potențial fotovoltaic mare, circa 10.000 de case pot instala panouri solare

Dor Marian, Wiren România: Oradea are un potențial fotovoltaic mare, circa 10.000 de case pot instala panouri solare

15 octombrie 2021
Regenerabile
Bogdan Tudorache

Wiren activează în principal în industria fotovoltaică, însă poate oferi soluții și în ceea ce privește eficientizarea consumului prin stocare sau management inteligent al energiei produse, a spus Dor Marian, CEO Wiren România, în cadrul conferinței „Digitalizare și Eficiență energetică – Oradea”, organizate de Energynomics.

”Promovăm producția, și, în mare parte, în această nouă perioadă de creștere a prețurilor, autoconsumul. Acesta ne permite să fim cât mai eficienți, să consumăm cât mai multă energie pe care s-o producem singuri. Cu siguranță iluminatul public este un subiect interesant, pentru că energia necesară trebuie folosită noaptea. Avem soluții, pornind de la un studiu, despre ce ar însemna să centralizezi întreg sistemul de iluminat, să produci energia din surse regenerabile, să o stochezi prin baterii și să o folosești în sistemul propriu pe timpul nopții, pentru a avea la dispoziție lumina de care are nevoie un oraș.

Zona de aplicabilitate pe partea de producție solară este fenomenală, iar soluțiile de energie descentralizată pot fi aplicate atât în segmentul rezidențial, cât și în parcurile industriale – Dor Marian, CEO Wiren România

Sunt mult mai multe soluții la care ne-am gândit, de la transportul public, la iluminat/ În mare parte, ne-am concentrat pe energia fotovoltaică pe acoperișuri. Studiile noastre se adresează în principal zonei de rezidențial, industrial, depozite și cu siguranță și proiectelor de producție a energiei solare”, a spus Dor Marian.

Wiren are experiență atât în cadrul proiectelor mici solare, off-grid, de până la 1 KW, cât și în proiecte mari de sute de MW. ”Cu siguranță astfel de proiecte vor începe să apară în anii ce vor urma și aici, în România. Pentru Oradea, în mod normal, dacă luăm în considerare întreaga suprafață de acoperișuri din oraș, doar în zona rezidențială, am identificat undeva între 9 și 10 mii de case care ar putea să aibă instalații fotovoltaice”, a spus el.

Dacă aceste investiții ar fi efectuate în următorii 10 ani, s-ar realiza o producție anuală de circa 100 GWh, care ar acoperi aproape de 50% din energia consumată. Dacă o casă normală are o instalație de 6kWp de capacitate, cu un consum lunar de 3-400 KWh și o factură 75 de euro, poate consuma 50% din energia produsă, iar restul să o injecteze în rețea.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI DOR MARIAN

Rezultă economii semnificative, după investiții realizate cu ajutorul schemei de susținere a prosumatorilor. ”Amortizarea se realizează într-o perioadă de maximum 7 ani, iar durata de viață este de 25 de ani. Același studiu se aplică și pentru depozite și companiile mici, cu consumuri de până în 100 kWh. În parcurile industriale din Oradea cu siguranță există un potențial enorm de a produce energia, mai ales având în vedere și licența de distribuție [a ADL Oradea], iar energia poate fi furnizată clienților și fabricilor din parcuri, obținând economii în facturi, cu ajutorul energiei verzi”, a mai spus el.

Conferința „Digitalizare și Eficiență energetică – Oradea” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB România, Enel X România, Phoenix Contact, Kawasaki Gas Turbine Europe, Wiren.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *