Acasă » Petrol și Gaze » Dorin Junghietu: Pentru a fi competitivă, Moldovagaz va trebui să treacă printr-un amplu proces de transformare

Dorin Junghietu: Pentru a fi competitivă, Moldovagaz va trebui să treacă printr-un amplu proces de transformare

10 septembrie 2024
Consumatori
energynomics

La 37 de ani, Dorin Junghietu a câștigat concursul pentru selectarea membrilor în Consiliul de Administrație al Moldovagaz reprezentanți ai Ministerului Energiei. Născut în Republica Moldova, Dorin a absolvit Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, deține un Master în Soluționarea Litigiilor de la Universitatea din Aberdeen, și a adunat deja 15 ani de experiență profesională în România, Turcia, Australia, Spania, Oman, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Kazahstan. Are acum șansa să preia conducerea Moldovagaz într-un moment crucial pentru reinventarea întreprinderii, în plin proces de reconfigurare a sistemului energetic din Republica Moldova și a legăturilor acestuia cu piața Uniunii Europene.

 

Stimate domnule Dorin Junghietu, la mai puțin de 40 de ani sunteți la câțiva pași procedurali pentru a prelua șefia Moldovagaz, după ce ați obținut cel mai bun scor în concursul de selecție. Ce v-a determinat să candidați pentru funcția de membru în Consiliul de Administrație și ce credeți că i-a impresionat pe membrii comisiei de evaluare?

Concursul organizat de către Ministerul Energiei a avut un ecou puternic în mediul profesional, dar și în societate per ansamblu în Republica Moldova, fiind o premieră absolută pentru piața de energie locală. Respectiv, după cum presupun că cunoașteți, concursul a adunat câteva zeci de participanți. Experiența internațională vastă, în cadrul unora din cele mai mari companii petroliere din lume, capacitatea de a vedea lucrurile per ansamblu, dar și aptitudinile analitice, cred că au fost câteva dintre elementele cheie care i-au impresionat pe membrii comisiei de evaluare.

Mi-am început cariera cu mai bine de 15 ani în urmă, avansând ierarhic de la poziția de inginer la rafinăria Petrotel din Ploiești, până la funcții de conducere în diverse companii cu renume mondial. Consider că experiența pe care am acumulat-o în decursul acestor ani poate fi un catalizator pentru schimbările prin care trece, în acest moment, piața gazelor naturale din Republica Moldova. Contextul economic, dar și politic, este unul propice și îmi doresc cu tot dinadinsul să pot să contribui și eu la efortul de a implementa reformele necesare pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, până în anul 2030.

M-am născut în Republica Moldova; aici îmi trăiesc părinții și copiii. Oportunitatea de a reveni acasă și a fi aproape de ei, a fost desigur un factor important în decizia mea de a candida pentru o poziție în cadrul Consiliului de Administrare al Moldovagaz.

 

În contextul actual al securității energetice în Republica Moldova, care considerați că sunt cele mai mari provocări pentru Moldovagaz?

Prerogativa cea mai importantă pentru Moldovagaz este de a asigura și furniza gazele naturale către consumatorii finali din Republica Moldova. Astfel, pentru Moldovagaz, una din cele mai mari provocări la momentul actual, este asigurarea că resursele (gazele) vor fi disponibile și, desigur, la prețuri rezonabile pentru consumatori. În aceeași ordine de idei, nu trebuie să uităm și de faptul că Moldovagaz este furnizor unic de gaze natural pentru partea stângă a Nistrului, unde cel mai mare consumator este Centrala Electrică de la Cuciurgan, de unde sunt alimentați inclusiv consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Astfel, pentru siguranța energetică a Republicii Moldova, Moldovagaz trebuie să colaboreze cu toți partenerii pentru a asigura continuitatea, siguranța și fiabilitatea furnizării gazelor către toți consumatorii pe care îi are în gestiune.

 

Care este viziunea dumneavoastră pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale pentru Republica Moldova, având în vedere contextul geopolitic actual și relațiile cu țările vecine?

Liberalizarea pieței de gaze naturale din Republica Moldova deschide ușa unor oportunități vaste. În primul rând a fost anulată dependența exclusivă a pieței de gaze naturale de SAP Gazprom și a deschis calea spre libera concurență, care duce la crearea unui preț bazat pe criterii comerciale și de piață liberă. Acest lucru a dus la sporirea interesului pentru diverse companii de trading pentru piața din Republica Moldova. Cunoaștem că recent, și-a luat licență de trading compania ERU Europe și sunt în proces de obținere a licențelor companii mari, precum Romgaz și altele. Acest fapt duce la diversificarea surselor de import, iar beneficiul nemijlocit pentru Moldovagaz este varietatea ofertelor pe piață. Desigur, aceste procese se află încă într-un stadiu incipient, dar am încrederea că vom reuși să creăm condiții concurențiale și atractive pentru o dezvoltare dinamică a pieței angro de gaze naturale.

Pe lângă procesele reformatoare care au loc pe piața internă a Republicii Moldova, este foarte important să dezvoltăm relații strategice cu partenerii noștri regionali. Din câte cunosc, relația de parteneriat dintre Republica Moldova și România a cunoscut o dinamică fără precedent, în ultimii ani. Date fiind istoria și limba comune consider că această apropiere este firească. Dar dacă e să rămânem pragmatici, România este o țară producătoare de petrol și gaze, cu unele dintre cele mai mari rezerve din Europa. Dezvoltarea și darea în exploatare a proiectului Neptun Deep din Marea Neagră nu ne lasă indiferenți și înțelegem necesitatea dezvoltării unor capacități tehnice și relații comerciale apropiate.

Republica Moldova importă gaze naturale prin intermediul rețelelor de transport de gaze naturale. Astfel, pentru diversificarea surselor de import este importantă dezvoltarea capacităților de interconectare pe plan regional. Noi putem beneficia de sursele de gaze naturale din sudul peninsulei Balcanice, cum ar fi terminalele de gaze naturale lichefiate din Grecia și Turcia. Să nu uităm faptul că recent Shell International Trading Middle East Fze (parte a grupului Royal Dutch Shell) și Botaș au semnat un acord pe 10 ani, prin care Shell ar urma să furnizeze până la 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate Turciei, din portofoliul său global. De asemenea, Azerbaidjanul, având rezerve estimate de gaze naturale care depășesc 3 trilioane de metri cubi, prin faptul că deja furnizează gaze naturale consumatorilor europeni, ar putea deveni o sursă importată de diversificare și pentru Republica Moldova. Personal, consider că este important să dezvoltăm interconexiunile, prin capacități extinse și cu vecinii din nordul Republicii Moldova. Ucraina deține cele mai mari capacități de înmagazinare a gazelor naturale din Europa. Mai mult decât atât, nu trebuie să lăsăm în afara ariei de interes și terminalele de GNL din Polonia și litoralul Mării Baltice.

Concret, cu toate investițiile semnificative realizate în ultimi ani pentru creșterea capacităților la punctele de interconectare, rețelele actuale au limitări tehnice care nu permit transferul de volume mari, în special pe direcțiile sud-nord și, respectiv, vest-est. Consider că este primordial necesar să identificăm soluții pentru a permite dezvoltarea sistemului de transport de gaze naturale fără impedimente, ținând cont de cerințele pachetului III energetic.

 

Cum intenționați să abordați modernizarea infrastructurii existente, având în vedere că o parte semnificativă a conductelor și echipamentelor Moldovagaz sunt în funcțiune de peste 30 de ani?

Dezvoltarea infrastructurii existente are loc pe baza finanțării acesteia din tariful la serviciul de transport al gazelor naturale și tariful pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale sau din investițiile pe care le fac întreprinderile de transport și respectiv de distribuție, din randamentul propriu. Altfel spus, din banii proprii, care nu pot fi acoperiți din tarif. Toate aceste investiții trebuie să corespundă anumitor criterii legate de obligații legislative, necesitatea asigurării siguranței aprovizionării cu gaze naturale și fezabilitatea economică a investițiilor. Ținând cont de criteriile de mai sus și implementând un proces de achiziții transparent, consider că infrastructura existentă poate fi menținută în stare de funcționare optimă și poate fi dezvoltată în concordanță cu necesitățile pieței.

În contextul inițierii procesului de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova va trebui să-și adapteze și armonizeze legislația cu cea europeană. Vorbim aici inclusiv de standardele tehnice și normativele tehnice de construcție, de operare și exploatare în siguranță a obiectelor de infrastructură de gaze. În cazul Republicii Moldova, această infrastructură critică a fost proiectată și construită în mare parte pe baza normativelor GOST. În acest context, un rol important îi revine și Moldovagaz pentru a se asigura că planurile de dezvoltare și modernizare pe care și le propune vor ține cont de această nouă realitate. Mai mult decât atât, procesul de negociere, precum și aderarea propriu-zisă, deschid oportunitatea de atragere a fondurilor europene din diferite axe de dezvoltare. Moldovagaz va trebui să se asigure că se reformează astfel încât să corespundă rigorilor impuse de Uniunea Europeană pentru a fi eligibil fondurilor europene.

 

Pierderile de gaze în rețelele de distribuție reprezintă o preocupare majoră. Ce soluții propuneți pentru reducerea acestor pierderi și pentru a asigura o mai bună gestiune a rețelelor de distribuție?

Din experiența mea în operarea instalațiilor de transport și prelucrare a hidrocarburilor, știu că pierderile pot avea următoarele origini:

  • Pierderi artificiale – de obicei generate în urma unei metodologii inadecvate de calcul;
  • Pierderi tehnologice reprezentate de consumuri tehnologice ale echipamentelor (aici este necesară verificarea ca debitele să fie contorizate și monitorizate);
  • Pierderi generate de funcționarea deficitară a aparaturii de măsură și control;
  • Pierderi fizice datorită unor ne-etanșeități – ele putând genera incidente tehnice grave, dacă nu sunt depistate și soluționate în timp util și corespunzător.

La acestea se adaugă, și nu în ultimă instanță, pierderile generate de consumuri neautorizate și necontorizate.

Soluțiile urmează a fi propuse după o analiză în detaliu și o înțelegere completă a situației din cadrul întreprinderilor de distribuție ale Moldovagaz. Totuși, în acest moment consider că se va impune o evaluare cât mai corectă a pierderilor tehnice reale, care se bazează în principal pe metodologii de calcul ale pierderilor tehnice, reconciliate pe baza bilanțurilor materiale utilizând echipamente de măsură. Odată depistate originile acestor pierderi, se iau măsurile corespunzătoare care se impun (decuplarea consumatorilor neautorizați, repararea sau re-calibrarea echipamentelor de măsură, instalarea altor tipuri de echipamente de măsură).

 

V-ați referit la programe riguroase de inspecție tehnică periodică pentru rețelele de transport și distribuție a gazelor. Ce măsuri specifice intenționați să propuneți pentru a îmbunătăți siguranța și eficiența operațiunilor Moldovagaz?

Ținând cont de faptul că majoritatea infrastructurii de gaze din Republica Moldova are deja o vechime mai mare de 30 ani, acest program de inspecție tehnică periodică trebuie dezvoltat pe baza normativelor tehnice europene.

Fiabilitatea este definită drept capacitatea unui produs sau sistem de a îndeplini o funcție specificată în condițiile tehnice specifice și într-un timp stabilit. În cazul conductelor sau sistemelor de conducte îngropate (subterane) care operează în medii de sol umede, fiabilitatea poate fi afectată datorită unuia din cele 4 procese de coroziune a solului (coroziune electrochimică, chimică, microbiană și coroziunea curenților paraziți), fapt care duce la micșorarea peretelui de conductă și corespunzător la diminuarea duratei de viață și exploatare. Măsurile specifice care ar urma să le propun pentru a îmbunătăți siguranța și eficiența în operare a rețelelor ar însuma:

  • Verificarea frecventă a sistemelor de protecție împotriva coroziunii;
  • Evaluarea și îmbunătățirea procesului de mentenanță preventivă;
  • Utilizarea tehnologiilor avansate de inspecții interioare ale conductelor în sectoarele unde examinările ultrasonice nu sunt practice.

 

Cum vedeți evoluția Moldovagaz în următorii 5-10 ani și ce schimbări organizaționale sau strategice credeți că sunt necesare pentru a atinge aceste obiective?

Moldovagaz este cea mai mare companie din Republica Moldova după cifra de afaceri. Pentru a fi competitivă pe piața europeană va trebui să treacă printr-un amplu proces de transformare din punct de vedere al organizării interne, al structurii pe verticală, dar și pe orizontală, conform normativelor și legislației europene.

 

_____________________________________________

Interviul complet va apărea în ediția  viitoare a Energynomics Magazine, la începutul lunii octombrie 2024.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *