În piața de electricitate am avut o perioadă de prețuri ridicate generate de condiții concrete: hidraulicitate scăzută, aport scăzut al energiei eoliene și o pondere foarte mare a energiei produse pe bază de cărbune. Astfel explică Doru Vișan, secretar de stat în cadrul ministerului Energiei, evoluțiile din piețele spot din această vară. „Răspunsul pieței a fost corect, din punctul meu de vedere”, a subliniat domnia sa, cu prilejul unei conferințe din cadrul IEAS 2017.
Situația din vară a prilejuit premierului Mihai Tudose să ceară Parlamentului inițierea unei anchete cu privire la activitatea ANRE, acuzând conducerea Autorității că „nu a făcut ce trebuie”. Ministrul Energiei Toma Petcu a declarat în ședința de Guvern din 9 august că una dintre cauzele scumpirii energiei a fost amânarea licitațiilor pentru furnizorii de ultimă instanță (FUI), furnizorii fiind astfel obligați să recurgă la Piața pentru Ziua Următoare (PZU), o platformă mai volatilă a bursei de energie OPCOM.
La solicitarea energynomics.ro, secretarul de stat Doru Vișan s-a referit la riscurile pe care această anchetă, confirmată între timp și de președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, ar putea-o avea asupra activității instituției. Schimbările posibile cu privire la ANRE vor avea loc într-un cadru instituțional, a subliniat Doru Vișan: „Va fi continuitate și va fi profesionalism, vă asigur de acest lucru. Eu am încredere în instituție, a reacționat corect de fiecare dată”.
Dezbaterile cu privire la viitorul ANRE au căpătat noi nuanțe după ce ministrul Energiei Toma Petcu s-a referit la posibilitatea ca Guvernul să preia de la Autoritate o parte din atribuții, în urma analizei din cadrul comisiei parlamentare. „Analizăm mecanismul de funcționare al ANRE, să vedem unde se împiedică decizia, vizavi de activitatea ANRE, nu doar a conducerii”, a afirmat Petcu la conferința „Energia în priză”, organizată de cotidianul Bursa. „Va fi o analiză și va fi o reorganizare a ANRE, care se poate face prin modificarea legii de înființare a Autorității. Este posibil să fie decisă o separare a activităților ANRE pentru că acum aceste atribuții țin și de reglementare, și de control și de supraveghere. O opțiune este ca noi [ministerul Energiei, n.r.] să preluăm unele dintre acestea, dar este încă prea devreme să știm cine ce activitate ar urma să preia”, a clarificat ministrul într-un interviu publicat în energynomics.ro Magazine, ediţia Toamnă 2017.
Discuțiile au loc cu puțin timp înainte ca mandatele președintelui ANRE, Niculae Havrileț, al vicepreședintelui Emil Calotă, precum și cele ale altor doi membri din Comitetul de Reglementare, să expire, în luna octombrie. În trecut, Autoritatea a funcționat pentru lungi perioade de timp cu o echipă de conducere incompletă, ca urmare a stabilirii cu mare dificultate a titularilor de mandat, la nivelul Parlamentului.