Acasă » Interes general » Două treimi din investitori susțin că factorul ESG nu va avea o influență importantă asupra viitoarelor proiecte

Două treimi din investitori susțin că factorul ESG nu va avea o influență importantă asupra viitoarelor proiecte

29 ianuarie 2025
ESG
Bogdan Tudorache

Circa 92% dintre investitori nu sunt dispuși să sacrifice câștigurile pe termen scurt pentru beneficii pe termen lung din investiții ESG, iar 66% consideră că factorul ESG va avea o influență mai mică în viitoarele decizii de investiții, relevă un nou studiu EY. Circa 85% din investitori spun că fenomenul de greenwashing reprezintă o problemă mai acută decât în urmă cu cinci ani, iar mai bine o treime din investitori (36%) sunt nemulțumiți de progresele înregistrate de companii în raportarea nefinanciară. Cu toate acestea, 93% cred că organizațiile își vor îndeplini obiectivele de decarbonificare și sustenabilitate, mai spune studiul.

Comunitatea globală a investitorilor este dominată de o viziune limitată despre schimbările climatice și sustenabilitate, care alimentează o orientare către performanță pe termen scurt în detrimentul beneficiilor pe termen lung din investițiile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), potrivit celui mai recent studiu EY Institutional Investor Survey.

Studiul, aflat la a 11-a ediție, sondează opiniile a 350 de decidenți cheie din cadrul firmelor de investiții din întreaga lume, printre care administratori de active, administratori de patrimoniu, asigurători și fonduri de pensii și explorează măsura în care acestea încorporează sustenabilitatea în strategiile lor de investiții, precum și utilizarea raportării de sustenabilitate în luarea deciziilor de investiții.

Concluziile sugerează că există o discrepanță semnificativă între declarațiile investitorilor cu privire la importanța ESG și acțiunile lor. Aproape nouă din zece respondenți (88%) au spus că firmele lor s-au prevalat mai mult de informațiile ESG în ultimul an, reflectând o creștere uriașă a raportării de către companii și proliferarea informațiilor necesare pentru a sprijini raportarea.  Cu toate acestea, aspectele ESG nu par să constituie o prioritate în ceea ce privește procesul decizional. Mai bine de nouă din zece investitori care au participat la sondaj (92%) nu sunt de părere că merită să sacrifice performanțele pe termen scurt în favoarea beneficiilor potențiale pe termen mai lung aduse de investițiile în ESG, iar două treimi (66%) au spus că, probabil, aspectele ESG vor juca un rol mai mic în deciderea investițiilor în anii următori.

În situațiile în care investitorii iau, totuși, în considerare performanța nefinanciară în procesul decizional, le este mai la îndemână să analizeze viitorul apropiat decât un orizont de timp mai îndepărtat. Numai 25% dintre respondenți au declarat că sunt pregătiți să evalueze efectele pe termen lung ale politicilor și performanțelor ESG, în timp ce 57% au spus că se simt capabili să analizeze efectele pe termen scurt.

Numai puțin peste jumătate dintre investitorii participanți la sondaj (55%) consideră că schimbările climatice vor avea un impact asupra strategiilor lor de investiții, 63% declarând că principalul factor va fi modificarea ciclului de activități comerciale și 62% fiind influențați cel mai mult de posibile schimbări ale restricțiilor și tarifelor comerciale la nivel mondial.

În plus, marea majoritate a investitorilor care au participat la studiu (93%) au susținut că sunt optimiști în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de durabilitate și decarbonificare ale companiilor, iar 62% au declarat că sunt bine pregătiți să evalueze raportările companiilor referitoare la schimbările climatice, dar sursa acestui optimism pare incertă: numai 17% au spus că monitorizează modificările apărute în politicile climatice ale companiilor.

Această lipsă de prioritate acordată aspectelor ESG ar putea fi cauzată parțial de o suspiciune în rândul comunității investitorilor că întreprinderile nu prezintă informații exacte cu privire la palmaresul lor în materie de durabilitate. Aproape nouă din zece investitori respondenți (85%) consideră că fenomenul de greenwashing reprezintă o problemă mai mare decât în urmă cu cinci ani.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *