wpd este activ în România din 2009 și, pe lângă cele două proiecte offshore, are în dezvoltare alte proiecte pentru energia eoliană onshore, cu o capacitate totală de 1,300 MW. La sfârșitul lunii iulie 2021, wpd offshore a devenit prima companie din România care a aplicat oficial pentru dezvoltarea proiectelor de energie eoliană offshore în Marea Neagră. Proiectele Marea Neagră 1 (500 MW) și Marea Neagră 2 (aproximativ 1,4 GW), pentru care s-au înființat deja societăți de proiect separate, urmează să fie dezvoltate și construite în largul coastei Mării Negre.
În calitate de promotor al energiei eoliene offshore din România, wpd offshore este în strânsă legătură cu autoritățile guvernamentale pentru a sprijini elaborarea legii privind energia eoliană offshore. Pe baza unei experiențe vaste și a know-how-ului în dezvoltarea proiectelor de energie eoliană la nivel mondial, wpd offshore este bine poziționată pentru a accelera toate etapele și procesele necesare pentru a face din România prima țară care instalează parcuri eoliene offshore la Marea Neagră. Pe viitor, acest lucru ar putea oferi, de asemenea, șansa de a exporta surplusul de energie în țările vecine.
În plus, conversia globală a sistemelor energetice la energii regenerabile deschide oportunități pentru crearea de locuri de muncă înalt calificate, precum și pentru dezvoltarea de noi clustere tehnologice și lanțuri de aprovizionare, în special la nivel local și regional. Dezvoltarea proiectelor de energie eoliană în România va avea, de asemenea, efecte de localizare, între care promovarea sinergiilor regionale pentru dezvoltarea energiei eoliene offshore pe coasta Mării Negre. În special, vor exista beneficii pentru acele industrii care vor deveni relevante în fazele de dezvoltare, construcție și exploatare ale proiectelor.
„wpd are obiective clare pentru piața românească a energiilor regenerabile și se poate baza pe o serie de proiecte promițătoare pentru sectorul eolian offshore”, a declarat dr. Gabriela Dan Unterseh, Șefa Proiectului Dezvoltare Wind Offshore în cadrul wpd offshore România. „Suntem convinși că, prin dezvoltarea proiectelor noastre offshore, aducem o contribuție importantă la stabilirea rolului de pionierat al României în extinderea surselor regenerabile de energie în regiune”, adaugă Achim Berge Olsen, Membru al Consiliului de Administrație la wpd, responsabil pentru sectorul energiei eoliene offshore.
wpd dezvoltă și exploatează parcuri eoliene terestre și offshore și parcuri solare și este implicată activ în 28 de țări din întreaga lume. Compania cu sediul central la Bremen, în Germania, a realizat deja proiecte de energie eoliană cu aproximativ 2.400 de turbine eoliene și o producție de 5150 MW și lucrează la noi proiecte însumând 12.300 MW onshore, 13.800 MW offshore și 1.650 MWp energie solară.