Dr. ing. Ioan Iordache, cercetător la ICSI Rm. Vâlcea și director ICSI Business, cadru didactic asociat la UPB și director executiv al Asociației pentru Energia Hidrogenului din România, a fost ales președinte al States’ Representatives Group – SRG” (Grupul Reprezentanților Statelor) din cadrul noului parteneriat „Clean Hydrogen”, asociat Programului Cadru Horizon Europe.
SRG este cel mai mare grup care a existat vreodată în istoria întreprinderii comune („Clean Hydrogen” Joint Undertaking), cu 27 de state membre și 4 țări asociate, iar acestea l-au votat în unanimitate pe Ioan Iordache, la 19 ianuarie 2022, pentru a fi președintele acestui grup. Vicepreședinți au fost aleși doi reprezentanți din Belgia și din Franța.
Ioan Iordache a fost nominalizat prima dată în calitate de delegat în SRG încă din anul 2008 (în cadrul FP7), iar pe perioada Programului Cadru Horizon 2020 a fost vicepreședinte SRG/FCH2 JU.
Grupul reprezentanților statelor (States Representatives Group – SRG) este format din reprezentanți ai fiecărui stat membru și ai fiecărei țări asociate cu Programul-Cadru pentru cercetare și inovare al Comisiei Europene Orizont Europa (Horizon Europe).
Grupul (SRG) are un rol consultativ pentru Consiliul de conducere (Governing Board) al „Clean Hydrogen”, iar reprezentanții acționează ca o interfață între parteneriat și părțile interesate din țările lor respective. Grupul (SRG) examinează informațiile și oferă opinii cu privire la progresul programului pentru cercetare și inovare din cadrul activităților Clean Hydrogen, conformitatea și respectarea obiectivelor, coordonarea cu programele naționale și multe altele.
Întreprinderea comună pentru hidrogen curat („Clean Hydrogen” Joint Undertaking) este un parteneriat public privat unic care sprijină activitățile de cercetare și inovare în tehnologiile cu hidrogen în Europa. „Clean Hydrogen” va contribui la obiectivul european de neutralitate climatică prin producerea de rezultate vizibile și cuantificabile în ceea ce privește dezvoltarea și extinderea aplicațiilor hidrogenului.
Parteneriatul este format din trei membri: Comisia Europeană, Hydrogen Europe și Hydrogen Europe Research. Ultimele două sunt organizații care reprezintă industria și cercetarea europeană din domeniul hidrogenului si pilelor de combustie.
Parteneriatul va contribui la obiectivul european de neutralitate climatică prin producerea de rezultate vizibile și cuantificabile în ceea ce privește dezvoltarea și extinderea aplicațiilor hidrogenului. Acest lucru va ajuta la dezvoltarea unui număr de tehnologii cu hidrogen care să contribuie la obiectivele energetice și climatice pentru 2030 și, cel mai important, să facă posibilă neutralitatea climatică până în 2050.
Întâlnirea delegaților SRG (Grupul Reprezentanților Statelor) din 19 ianuarie 2022 a fost prima din cadrul parteneriatului „Clean Hydrogen” și a condus la adoptarea regulamentului de funcționare, alegerea președintelui și vicepreședinților, situația programului de lucru multianual (SRIA) și anual (AWP), activitatea Biroului de Programe (Programme Office) și a activităților ce urmează a fi făcute în noul Program Cadru Orizont Europa.