Acasă » Regenerabile » DRI: O expansiune rapidă

DRI: O expansiune rapidă

1 aprilie 2025
Interviuri
Bogdan Tudorache

DRI, subsidiara de energie regenerabilă a Grupului DTEK din Ucraina, are proiecte de 1,4 GW de în operare și dezvoltare, dintre care în România 173 MWp sunt deja în faza finală și alți 126 MWp în construcție, spune Ivan Geliukh, CEO al DRI. „Am semnat cel mai mare acord fizic de off-take solar din România cu OMV, combinând trei PPA-uri pe o perioadă de 8,5 ani pentru aproximativ 100 GWh pe an la un preț fix, inclusiv vânzarea de energie electrică fizică și garanții de origine. Pe lângă acest exemplu excelent și altele asemănătoare de pe piață, este, de asemenea, important să recunoaștem provocările care împiedică piața PPA din România să devină mai lichidă”, spune Geliukh.

 

Cum s‑a dezvoltat DRI pe plan internațional? Care sunt planurile și investițiile sale pentru ECE? Dar în Romania?

Ivan Geliukh, CEO al DRI

DRI este filiala de energie regenerabilă a DTEK Group, cel mai mare investitor privat de energie din Ucraina. Fondată la Amsterdam în 2021, misiunea DRI este de a accelera tranziția energetică a Europei prin reducerea dependenței de combustibilii fosili, concentrându-se pe piețele cu potențial ridicat de pe întregul continent. Folosind o expertiză atât internațională, cât și locală, avansăm rapid cu proiectele, cu 1,4 GW de stocare eoliană, solară și baterii în funcțiune, în construcție sau în curs de dezvoltare.

În România, ne-am impus rapid drept unul dintre cei mai agili investitori în surse regenerabile, cu două proiecte operaționale și unul aflat în procedura de testare a rețelei totalizând 173 MWp și încă 126 MWp în construcție. Am finalizat primul parc eolian din țară într-un deceniu, un proiect de 60MWp în Ruginoasa, județul Iași, care a fost construit în doar 10 luni. Cele două parcuri solare ale noastre, Glodeni I și Glodeni II, formează unul dintre cele mai mari complexe de energie regenerabilă din România.

Privind în perspectivă anul 2025, intenționăm să continuăm să ne extindem rapid amprenta pe regenerabile, nu numai în România, ci și în regiunea ECE. În România, continuăm să ne concentrăm pe avansul proiectelor din surse regenerabile, cu accent deosebit pe finalizarea cu succes a Parcului Solar Văcărești din județul Dâmbovița (126 MWp). Odată operațional, Parcul Solar Văcărești este de așteptat să genereze 205,8 GWh de energie electrică pe an, suficientă pentru a alimenta aproximativ 50.000 de gospodării și pentru a evita 48.600 de tone de emisii de carbon pe an.

 

De ce vi se pare atractivă piața din România?

De când am fost numit director general al DRI, în ianuarie, am avut ocazia să apreciez evoluțiile în domeniul energiei regenerabile care au avut loc în ultimii ani în România și văd potențialul mare de dezvoltare ulterioară atât a surselor regenerabile, cât și a stocării în baterii, condus și de obiectivele ambițioase ale guvernului.

Credem că putem avea un impact mai mare pe piețe precum România. De exemplu, proiectul eolian de la Ruginoasa a fost primul parc eolian din țară dintr-un deceniu, „dezghețând” efectiv piața. Cu același capital nu am fi reușit să avem un impact atât de semnificativ pe piețele mai mature.

În plus, am experimentat o cooperare excelentă atât la nivel național, cât și local cu autoritățile și părțile interesate relevante. Lucrând îndeaproape cu experții locali, ne-am construit un istoric solid de a ne îndeplini angajamentele la timp.

În plus, în calitate de stat vecin, România oferă sinergii puternice afacerii noastre D.Trading datorită conexiunii directe la infrastructura energetică ucraineană. Această interconectare permite schimburi transfrontaliere de energie electrică mai eficiente, permițând o mai bună integrare a pieței și o mai mare flexibilitate în gestionarea fluxurilor de energie între cele două țări. Proximitatea facilitează, de asemenea, accesul la o gamă mai largă de surse și piețe de energie, ajutând la optimizarea strategiilor de tranzacționare, la îmbunătățirea securității aprovizionării și la răspunsul mai eficient la fluctuațiile cererii și ofertei.

 

Care este proiectul tipic pe care îl urmăriți în România?

În România ne concentrăm pe proiecte de energie regenerabilă de dimensiuni acceptabile, de obicei în stadiile incipiente sau mijlocii de dezvoltare, unde putem adăuga valoare printr-o expertiză extinsă în inginerie, lanț de aprovizionare, management al construcțiilor și structură flexibilă a capitalului.

În ceea ce privește stocarea prin baterii, cercetăm în mod proactiv oportunități, evaluând atât aspectele tehnologice, cât și cele comerciale ale modelului de afaceri. Suntem interesați în mod deosebit de co-locarea pentru proiectele curente, precum și de dezvoltări de depozitare greenfield.

Ambiția noastră este să ne extindem în continuare investițiile în România, construind un portofoliu semnificativ și echilibrat.

 

Care sunt problemele pe care leați întâmpinat de la intrarea pe piața românească?

România a făcut progrese semnificative în dezvoltarea energiei regenerabile și cred cu tărie că există oportunități clare de a accelera acest lucru. Cu toate acestea, există zone de îmbunătățire și aș dori să subliniez că pentru noi, ca investitor, un cadru de reglementare mai stabil și mai previzibil este esențial. Acest lucru nu ar încuraja doar investițiile pe termen lung, ci și investițiile ulterioare în modernizarea rețelei, care este esențială pentru a asigura integrarea fără probleme a energiei regenerabile în rețeaua electrică a României.

Apreciem foarte mult stimulentele guvernamentale recent dezvoltate pentru SRE și BESS, construite prin Fondul de Modernizare. Deși aceste evoluții sunt bune pentru investitori, mai multă claritate asupra lor ar fi utilă pentru a avansa unele dintre proiectele noastre propuse.

 

Cum evaluați piața instrumentelor PPA și CfD din România: sub așteptări, satisfăcătoare sau foarte bine dezvoltată și de ce?

PPA-urile sunt un instrument important pentru accelerarea atât a investițiilor, cât și a decarbonizării, oferind companiilor predictibilitate pe termen lung și îmbunătățind bancabilitatea proiectelor de energie regenerabilă. La DRI oferim contracte PPA pe termen lung la prețuri competitive, susținute de volume semnificative disponibile. De exemplu, am semnat cel mai mare acord fizic de off-take solar din România cu OMV, combinând trei PPA-uri pe o perioadă de 8,5 ani pentru aproximativ 100 GWh pe an la un preț fix, inclusiv cu vânzarea de energie electrică fizică și cu garanții de origine.

Livrarea fizică va începe în ianuarie 2026, OMV Petrom achiziționând 62% din energia produsă de centralele noastre solare Glodeni I și Glodeni II. Din ianuarie 2027, OMV Petrom va achiziționa 50% din producția din proiectul solar Văcărești de 126MWp al DRI.

Pe lângă acest exemplu excelent și altele asemenea de pe piață, este, de asemenea, important să recunoaștem provocările întâmpinate în a face piața PPA din România mai lichidă.

România nu face parte din sistemul Garanțiilor de Origine AIB, iar legislația actuală nu permite transferul direct de garanții între producător și consumator, dar permite totuși ca GOO-urile să fie transferate împreună cu livrarea fizică a energiei electrice către un furnizor, care le va transfera în continuare către un consumator. Guvernul României lucrează la acest lucru, ceea ce este un bun pas înainte.

În plus, costurile de echilibrare în România sunt foarte mari și foarte volatile, făcând părțile reticente în a-și asuma angajamente pe termen lung.

 

_____________________________________________

Interviul a apărut inițial în ediția tipărită a Energynomics Magazine, la sfârșitul lunii martie 2025.

Dacă vrei să primești prin curier revista Energynomics, în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *