Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Dudău, EPG: 70% din transport şi 40% din distribuţia de gaze trebuie refăcute

Dudău, EPG: 70% din transport şi 40% din distribuţia de gaze trebuie refăcute

27 februarie 2015
Consumatori
Gabriel Avăcăriței

Aproape 70% din sistemul de transport gaze trebuie modernizat şi circa 40% din infrastructura distribuţiei de gaze trebuie reînnoită, spune Radu Dudău, directorul Energy Policy Group (EPG).

„Situaţia cea mai precară este în subsectorul generării şi transportului de energie termică, extrem de ineficient, unde nevoia de înlocuire a activelor este de 80% până în 2020. Investiţiile în noile proiecte de dezvoltare de hidrocarburi din Marea Neagră, redezvoltarea zăcămintelor mature şi exploatarea zonelor «de frontieră» ale perimetrelor on-shore necesită o infrastructură adecvată”, a declarat Dudău, citat de cotidianul Bursa.

Potrivit unei estimări a Băncii Mondiale, necesarul de investiţii până în 2020 este de 30-35 miliarde de euro, sumă echivalentă anual cu 2,5% din PIB-ul anului 2013.

„Sectorul public nu poate mobiliza asemenea sume, astfel că Guvernul trebuie să dezvolte un mediu fiscal şi de reglementare atractiv şi stabil, precum şi formule de asociere a investitorilor privaţi la proiectele companiilor de stat”, a mai declarat Radu Dudău.

El spune că poziţionarea strategică a României şi dezvoltarea pieţei regionale de gaze trebuie să se bazeze pe construcţia unei conducte pe teritoriul naţional, care să facă joncţiunea dintre Coridoarele Sudic de Gaz şi cel de Nord-Sud, care va traversa Europa Centrală de la Marea Baltică la Marea Adriatică.

Prioritizarea variantelor de conectare vor trebui, în opinia directorului EPG, să se bazeze pe calcul strategic, economic şi financiar. „În orice caz, abordările existente înscriu România în culoarul vertical Grecia – Bulgaria – România – Europa Centrală, agreat la nivel inter-guvernamental şi decisiv pentru dezvoltarea unei pieţe sud-est-europene de gaze naturale”, mai spune Dudău.

Energy Policy Group a lansat recent raportul Industria petrolului și gazului în România, un document realizat pentru Federaţia Patronală Petrol și Gaze.

Analiza este structurată în 8 capitole:

1. Revirimentul industriei petrolului
2. Istoric al petrolului și gazului în România
3. Situaţia actuală a industriei de petrol și gaze
4. Offshore-ul Mării Negre și gazele neconvenţionale
5. Sectorul petrolului și gazelor în economia naţională
6. Educaţia și cercetarea în domeniul petrolului și gazelor
7. Industria petrolieră a judeţului Prahova
8. Concluzii

Ideea principală a studiului este că „industria ţiţeiului și gazelor a fost și este o parte intrinsecă a dezvoltării
economice și sociale a României moderne”. Este un sector care a atras investiţii ample și a contribuit direct la devoltarea societății românești, în principal în regiunile unde activitățile de exploatare au fost mai intense. În acest sens, este dezvoltat exemplul județului Prahova, unde și în prezent industria de petrol și gaze joacă un rol esențial.

„Industria ţiţeiului și gazelor fost un domeniu de pionierat, în care oamenii de știinţă și inginerii români au contribuit cu numeroase descoperiri, invenţii, inovaţii și procedee tehnice în geologie și geofizică, în tehnologiile extracţiei și în rafinare”, scrie Radu Dudău.

Studiul poate fi descărcat de pe site-ul Energy Policy Group.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *