Acasă » Termo » Dumitrașcu: Fuziunea ELCEN-RADET nu este fezabilă; Piperea susţine că da

Dumitrașcu: Fuziunea ELCEN-RADET nu este fezabilă; Piperea susţine că da

7 martie 2017
Cogenerare
RADET
Bogdan Tudorache

Fuziunea ELCEN-RADET nu este fezabilă și nu este susținută nici legislativ, a declarat pentru energynomics.ro fostul preşedinte RADET, Gabriel Dumitraşcu.

”Fuziunea nu este fezabilă, pentru că nu e susținută nici legislativ, nu avem legislație care să permită ceea ce vor administratorii judiciari, probabil, dar este și ne-economică – se sting creanțele reciproce, dar ELCEN va rămâne către terți – Transgaz, Romgaz, GDF, bănci și alții, la fel și RADET- rămâne cu datorii semnificative către alți creditori. Pui împreună două societăți neviabile din punct de vedere tehnic și economic și vrei să generezi suficiente venituri în surplus cât să acoperi debitele restante – lucru ce pare imposibil, chiar într-un plan de reorganizare comun, într-un termen previzibil și admis de instanțe”, susține Dumitraşcu, actualmente consultant independent.

El spune că legea nu poate permite debitorului RADET să preia creditorul ELCEN, așa cum se dorește acum. Dumitraşcu admite că preluarea poate avea loc invers, însă susține că în acest caz s-ar pierde din avantaje.

”Nu mai poți face încredințare directă, întrucât deja structura acționariatului va fi mixtă – formată din capital de stat și privat, în cazul ELCEN… lucrurile se complică. Soluții există, dar numai de redresare și tratament individual… Oricum, nu sunt adeptul unui sistem-mamut. Noi avem nevoie de o concurență pe piața energiei termice”, a mai spus Dumitraşcu.

Piperea: Fuziunea poate avea loc

Avocatul responsabil pentru reorganizarea judiciară, Gheorghe Piperea, susține însă că fuziunea poate avea loc, și chiar cu beneficii de preț. ”Fuziunea poate avea loc, însă este un proces de durată, care poate dura un an – un an și jumătate”, a declarat Piperea pentru energynomics.ro. ”Amândouă sunt companii debitoare”, a mai spus Piperea.

El spune că utilitățile publice oricum nu pot aparține decât Primăriei sau autorităților locale, conform unei legi mai vechi, iar singurul aspect tehnic care ridică probleme, dar care poate fi rezolvat, este transferul acțiunilor de la Ministerul Energiei către Primărie. În primul rând, însă, cele două companii vor primi un nou plan de reorganizare care va fi cel mai probabil gata la finalul acestui an. Ulterior, în cadrul fuziunii, acționarii minoritari vor primi o ofertă pentru pachetele deținute, a spus Piperea.

Cel mai important, însă, avocatul susține că fuziunea va diminua costul serviciilor, și implicit al gigacaloriei. Odată cu fuziunea, susține el, se va schimba și formula de calcul actuală a gigacaloriei și astfel va scădea automat prețul termoficării.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *