În România avem peste 1.300 de proiecte şi inițiative smart city şi smart village, iar la Gala Smart City Industry Awards au fost înscrise 60 de proiecte, cu o valoare de peste două miliarde de euro, a declarat, joi, preşedintele Asociației Române pentru Smart City, Eduard Dumitraşcu.
„Continuăm tradiția şi colaborarea pentru că avem nevoie de proiecte smart. Astăzi venim în fața dumneavoastră, comunitățile din România vin în fața dumneavoastră, cu peste 60 de proiecte înscrise în gală, totalizând o valoare mai mare de 2 miliarde de euro. Doar atât vreau să vă reamintesc: că în România avem peste 1.300 de proiecte şi inițiative smart city şi smart village. Avem o presiune civică extraordinar de pozitivă şi mai avem două lucruri care cred eu că vor face diferența: alegerile locale în mai puțin de două luni şi foarte mulți bani pe fonduri europene, ceea ce va crea o presiune civică către autorități, atât autorități locale, cât şi centrale. Şi pentru că vorbim despre autorități centrale, de doi ani de zile au început să facă paşi concreți, semnificativi, în zona de administrație locală atunci când vorbim despre smart city. Până acum cumva lucrurile erau împărțite, ministerele făceau marile lucrări de infrastructură şi primăriile făceau mici proiecțele. Vedem deja că avem autorități locale care s-au apucat de mare infrastructură, mă refer la Braşov, la Sectorul 4 şi vedem ministere extrem de dinamice care au înțeles ce au de făcut, au înțeles sursele de finanțare şi se duc cu proiecte direct în comunitate”, a spus Dumitraşcu, potrivit Agerpres.
El a subliniat că smart city a trecut „din zona de utopic” la concret şi există multe proiect pozitive.
„Am reuşit să aducem foarte multe proiecte, foarte mulți experți, foarte mulți decidenți, foarte mulți bani. Opt ani mai târziu Smart City a trecut din zona de ceva utopic la concret. Seara asta o să vedeți proiecte. În seara asta veți vedea lucrurile frumoase, concrete din România pe care noi am încercat să le promovăm în aceşti opt ani.(…) Noi am încercat tot timpul să arătăm că România are multe probleme, dar are şi foarte multe soluții şi foarte multe proiecte pozitive. Şi mai avem şi finanțare. (…) Vorbim şi despre foarte multe finanțări pe care România le are şi asta creează o presiune pe dumneavoastră, cei din administrația publică, din administrația centrală. Dar mai vorbim despre presiunea civică. Avem o presiune civică pe care eu personal o îndrăgesc. Ştiu că vrem mai mult, ştiu că putem, ştim toți că avem alegeri în două luni. Ceea ce ar trebui şi m-aş bucura foarte mult să văd în următoarele opt săptămâni este să se vorbească despre sustenabilitate, despre soluții, despre România inteligentă, despre ce înseamnă transportul public verde”, a mai afirmat preşedintele ARSC.