Acasă » Interes general » Dumitrașcu: Separarea activităților e înțeleasă greșit în noul program de guvernare

Dumitrașcu: Separarea activităților e înțeleasă greșit în noul program de guvernare

29 ianuarie 2018
Interes general
Bogdan Tudorache

Noul program de guvernare preia ideile vechiului program, inclusiv referitor la crearea unui Fond Național de Dezvoltare (FND) diferit de Fondul Suveran de Investiții (FSDI), în mod greșit, întrucât motivează separarea companiilor pe un criteriu care nu este cerut de Uniunea Europeană, a declarat pentru energynomics.ro, fostul șef al Oficiilor Privatizării statului (OPSPI), Gabriel Dumitrașcu.

Guvernul Viorica Dăncilă a primit, luni, avizul Parlamentului cu 282 de voturi pentru, 136 împotrivă și o abținere, la câteva ore după ce toți miniștrii au primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare.

Noul ministru de la Energie a declarat: “Mă voi bate pentru sistemul Tarnița!”

Planul noului guvern prevede că ”alături de FSDI, se va crea un Fond Național de Dezvoltare (FND), care va cuprinde companii unde statul deține participații și care, în prezent, sunt administrate de AVAS, dar și companii de stat care nu vor putea fi incluse în FSDI din cauza interdicției europene, care stipulează faptul că, în unele cazuri, companiile de producție și distribuție nu pot fi administrate de aceeași entitate, evitându-se în acest fel comportamentul de monopol. Ca urmare a acestor reglementări, Transelectrica și Transgaz vor fi administrate și deținute de FND, iar Hidroelectrica și Romgaz de către FSDI”.

”Există o confuzie în motivare. Primul unbundling (separare a activităților – n.r.) s-a făcut între transport și distribuție, iar cel de-al doilea, este, pentru distincție clară – între distribuitor și furnizor… Și nu între producător și distribuitor. Argumentul tehnic e greșit, nu există… A fost un grup de lucru incapabil să citească cadrul legal în care trebuie să funcționeze. Nu-ți interzice nimeni în momentul de față, în legislația românească sau europeană, să fii producător și distribuitor de energie”, ne-a declarat Dumitrașcu.

Guvernul a anunțat, la începutul anului 2017, că dorește să constituie un Fond Suveran de Investiții, care va avea drept scop dezvoltarea și finanțarea proiectelor de investiții rentabile și sustenabile, cu o valoare de peste zece miliarde de euro.

Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acționar unic pe toată perioada de funcționare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI).

Conform Programului de Guvernare al PSD, se dorește crearea unor noi instrumente de investiții publice – Constituirea unui fond suveran de investiții în vederea administrării și valorificării eficiente a participațiilor minoritare ale statului, conform Mediafax.

Obiectivul FSDI este de a stimula dezvoltarea economică prin investiții în infrastructură și companii strategice și întărirea rolului statului prin administrarea adecvată a participațiilor minoritare și obținerea de lichidități din emisiunea de obligațiuni, valorificarea anumitor active, dividende și alte surse atrase în proiectele de investiții.

Alături de FSDI, cel târziu în al doilea semestru din 2017, urmează să fie creat un Fond Național de Dezvoltare (FND), care va cuprinde companii unde statul deține participații și care în prezent sunt administrate de AVAS, autoritatea care va fi desființat[. Ca și FSDI, FND va rămâne pe toată perioada de funcționare în proprietatea exclusivă a statului român, citează Mediafax din documentul planului de guvernare anterior, prezentat în februarie 2017.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *