Scumpirea materiilor prime nu afectează investițiile ambițioase ale Chimcomplex, care își va dubla capacitatea de producție în următorii doi ani. Sunt afectate în schimb marja de profit și vor fi impuse noi optimizări de costuri, a declarat pentru Energynomics directorul financiar (CFO) al Chimcomplex, Adrian Dumitriu. În același timp, Chimcomplex ia gaze de pe piața TTF din Olanda, unde se constată o calmare a prețurilor pentru contractele pe 2022 – de la peste 90 de euro/mmc, la circa 60 de euro.
”La noi gazul nu e materie primă, e o componentă care intră în producția de energie și abur. Noi facem polioli. Nu suntem în situația altor companii precum Azomureș, care folosesc gaz intensiv, suntem în altă iterație. Sunt consumator de abur, dar nu suntem iterația de la Azomureș, unde gazul e materie primă. Noi utilizăm propilena în producția de polioli, care e o fracție din rafinarea petrolului, dar nu are ritmul de creștere al prețului petrolului. Luăm gaz la prețul pieței, de la TTF, Olanda”, a spus el.
Poliolii se produc cu ajutorul propilenei, iar aceasta s-a scumpit cu circa 30% pe parcursul anului.
”Prețurile noastre (pentru polioli) merg în linie cu piața. Exportăm circa 70% din ce producem și exportăm la prețurile din piață. E o piață de tip oligopol unde nu suntem formatori de prețuri, suntem o entitate mică față de BASF, Shell sau Dow Chemical. Aceste scumpiri ale materiilor prime nu ne afectează vânzările, ci marja de profit. Vom fi afectați marginal. Ce se întâmplă în piața de gaz și energie nu ne afectează structura cererii de produse”, a afirmat Adrian Dumitriu.
”Ne vedem de planurile noastre de dezvoltare. O să creștem capacitatea de producție la polioli, în doi-trei ani vom avea o capacitate dublă față de ce avem astăzi. La noi driver-ul este producția de polioli, care sunt parte din soluțiile de decarbonare. Cele mai eficiente palete de turbine eoliene se fac din polioli rigizi. Cele mai bune izolații se fac din spume poliuretanice rigide. Se fac mașini electrice – toate banchetele au în ele cel mai cunoscut poliol, spuma poliuretanică. E o cerere foarte mare. Soluțiile de izolare fonică a mijloacelor de transport…Toată povestea Green Deal creează o cerere suplimentară pentru produsele noastre”, a adăugat el.
Dumitriu vede o calmare a prețurilor gazelor în 2022, însă energia electrică va păstra un tarif ridicat.
”La gaze vorbim de o furtună temporară. Acum prețurile pentru 2022 au scăzut de la 90 la 60 de euro/ mmc. Noi ne luăm gazul de la TTF, din piața olandeză. Am terminat cu România…unde e o poveste…Pentru 2022 România e o poveste…să vedem ulterior, când vor demara investițiile la Marea Neagră…Dar, dacă la gaze ne uităm în față și scade prețul, la energie cred că o să rămânem cu prețuri ridicate, nu cu ce avem acum pe piața PZU, dar… deci, mai degrabă energia electrică ne îngrijorează”.