Acasă » Interes general » După BM, BIRD acordă României 50 mil. euro pentru managementul riscului de dezastre

După BM, BIRD acordă României 50 mil. euro pentru managementul riscului de dezastre

3 august 2018
Interes general
energynomics

România a semnat miercuri un nou acord de împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în valoare de 50 de milioane de euro, pentru Proiectul de îmbunătăţire a managementului riscurilor de dezastre, informează Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Anterior și Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale (BM) a aprobat o finanțare de 50 milioane euro (echivalentul a 60,48 milioane USD), care va fi acordată României în cadrul Proiectului de Consolidare a Managementului Riscurilor de Dezastre, inclusiv în cazul dezastrelor și riscurilor climatice.

“Scopul împrumutului BIRD este îmbunătăţirea rezilienţei infrastructurii de urgenţă şi răspuns la dezastre şi sporirea capacităţii instituţionale pentru planificarea investiţiilor vizând reducerea riscurilor la dezastre şi adaptarea la schimbările climatice. Prin consolidarea şi reabilitarea clădirilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă se asigură o reacţie mai rapidă şi mai eficientă în cazul producerii dezastrelor naturale, ceea ce va conduce la diminuarea impactului social asupra populaţiei afectate”, se arată într-un comunicat al MFP citat de Agerpres.

Împrumutul este acordat pe o perioadă de până la opt ani, cu şase ani de graţie, rambursarea se va face între 1 noiembrie 2024 şi 1 mai 2026, în patru rate de capital semi-anuale şi este disponibil până la 31 decembrie 2024.

Proiectul va fi coordonat de Ministerul Afacerilor Interne, prin Unitatea de Coordonare a Proiectului din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va fi Unitatea de Implementare a Proiectului.

Acordul a fost semnat din partea României de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, şi din partea BIRD de managerul de ţară pentru România şi Ungaria, Regiunea Europa şi Asia Centrală, Tatiana Proskuryakova.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *