Companiile Transgaz şi Ukrtransgaz, operatorii reţele de transport a gazelor naturale din România şi Ucraina, au semnat, recent, un acord de interconectare pentru conducta de Tranzit 1 Isaccea – Negru Vodă, în ideea de a facilita transportul gazelor naturale peste graniţă, informează un comunicat al companiei Ukrtransgaz.
Ucraina şi România împart două puncte de interconectare a reţelelor de gaze, la Isaccea şi Medieşu Aurit. La Isaccea există trei conducte, iar capacitatea a două dintre ele este rezervată integral de grupul rus Gazprom pentru livrări de gaze către Bulgaria, Grecia şi Turcia.
Conducta de Tranzit 1 Isaccea – Negru Vodă a fost utilizată exclusiv de Gazprom pentru a furniza gaze naturale Bulgariei via România. În 2016 a expirat însă contractul încheiat de Gazprom cu compania Bulgargaz, astfel că cei doi operatorii de conducte din România şi Ucraina au decis să îşi aducă operaţiunile în linie cu reglementările europene, conform Bursa.
Acordul de interconectare face parte din iniţiativa regională a Comisiei Europene pentru conectarea reţelelor de gaze în Europa Centrală şi de Sud-Est (CESEC). Împreună cu recentele acorduri de interconectare semnate de Grecia şi Bulgaria precum şi între Bulgaria şi România, acordul semnat miercuri va permite fluxul de gaze în ambele direcţii începând din Ucraina şi până în Grecia, oferind astfel utilizatorilor locali de reţea posibilitatea de a-şi diversifica sursele de aprovizionare.
Companiile de stat Transgaz, monopolul de transport al gazelor naturale din România, SOCAR, din Azerbaidjan, au semnat la Baku, un memorandum de înțelegere.
Părțile au subliniat că semnarea memorandumului va consolida cooperarea dintre SOCAR și Transgaz în legătură cu transportul gazelor naturale şi va întări oportunitățile de utilizare a tranzitului de gaze și a capacității de distribuție din România pentru aprovizionarea cu gaze din Azerbaidjan și din regiunea Caspică, cooperarea în domeniul furnizării şi comercializării de gaze naturale pe piaţa românească, inclusiv prin posibile terminale pentru importul de GNL, prin intermediul AGRI.
La sfârşitul lunii mai, la Energy Strategy Summit organizat de energynomics.ro, Ciprian Alic făcea referire la noi resurse disponibile din Azerbaidjan, cu destinaţia Europa: “Din 2018, și Shah Deniz 2 va veni cu un surplus de circa 16 miliarde de metri cubi pe lângă cele 10 miliarde din prezent. Aceasta înseamnă mai mult decât dublu în capacitate de alimentare pentru un coridor sudic către Europa”.