Din cauza războiului declanșat de Rusia, sunt necesare noi rute de transport al energiei, iar Ucraina poate juca un rol important în asigurarea securității aprovizionării Uniunii Europene, datorită capacităților mari de stocare a gazelor naturale. În același timp, acestea ar putea contribui la accesibilitatea prețurilor la gaze, a declarat Kateryna Kovalenko, director al Departamentului de strategie la LLC Gas TSO Ucraina.
„Din cauza războiului cu Rusia și a procesului de decarbonizare din UE, noi rute de transport al gazelor sunt necesare, iar Ucraina poate juca un rol important. În acest moment, factorul cheie în stabilirea prețurilor este accesul la surse diverse de gaze naturale”, a spus ea.
Țara are interconexiuni cu patru state membre ale UE și cu Republica Moldova. Capacitatea de stocare a gazelor naturale a Ucrainei este de aproximativ 10-15 miliarde de metri cubi (mmc). Spre comparație, capacitatea de stocare a gazelor din România este de aproximativ 3 miliarde de metri cubi. Potrivit lui Kovalenko, în acest an, țările UE și Republica Moldova au transportat în Ucraina 2 mmc pentru a fi stocate pentru iarnă, iar injectarea unor volume suplimentare va continua în lunile care vin.
În prezent, factorul cheie de stabilire a prețurilor este accesul la surse diversificate de aprovizionare cu gaze, iar principalii furnizori de gaze ai UE sunt Norvegia, Algeria, Azerbaidjan și alții, la care se adaugă importurile de GNL, în principal din SUA și Qatar. În acest context, țările situate mai departe de furnizorii de gaze sunt cele mai vulnerabile la fluctuațiile de preț și la denaturările aprovizionării.
„În acest sens, Europa de Sud și Balcanii au surse de energie mai diversificate, mai ales că vor exista terminale GNL în Croația și Grecia cu capacități extinse. De asemenea, această regiune poate avea acces inclusiv la gazul din Marea Caspică și mai există producția locală în România și Bulgaria”, a adăugat ea.
Pe de altă parte, piața gazelor din Europa de Sud-Est are un excedent de 16 miliarde de metri cubi, în timp ce capacitatea de export a țărilor din regiune este de numai 6 miliarde de metri cubi. În același timp, Austria, Slovacia, Ucraina și Republica Moldova caută noi surse de gaz. Acesta este motivul pentru care Ucraina trebuie să își conecteze infrastructura de gaze la cea a UE, mai ales că contractul de tranzit de gaze al Ucrainei cu Rusia va expira în decembrie 2024.
„De aceea trebuie să conectăm aceste două regiuni, una cu un surplus de gaze și cealaltă care are nevoie de gaze, mai ales când transportul de gaze rusești prin Ucraina va înceta în decembrie 2024. Propunem să dezvoltăm un gazoduct transbalcanic care să conecteze Ucraina, Republica Moldova, România și Bulgaria cu Grecia și Turcia. Aceste conducte sunt utilizate sub capacitatea de 80 de milioane de metri cubi pe zi de la nord la sud. Regiunea ar beneficia de pe urma instituirii unui flux invers, mai ales că dispunem de capacități de stocare. Fluxul invers va fi o soluție foarte rentabilă și foarte rapidă”, a adăugat Kovalenko.