E.ON mută centralele pe bază de combustibilii fosili pe care le deține într-o nouă companie, a transmis Bloomberg. Noua companie – Uniper- va mai prelua atât activitățile de tranzacționare a materiilor prime cât și un sfert din angajații E.ON, parte din ei localizați în Rusia. Activele transferate în Uniper reprezintă aproximativ jumătate din actualul profit al E.ON.
În schimb, E.ON se va concentra pe energie regenerabilă, comercializarea electricității și distribuția ei, precum și pe servicii de eficiență energetică. Firmele de utilități din Germania vând active din cauza costurilor privind dezafectarea centralelor și a deciziei autorităților federale de a încuraja dezvoltarea energiei regenerabile în defavoarea termocentralelor și centralelor nuclearo-electrice.
“Va fi un an foarte dificil, poate nu e cel mai bun moment pentru înființarea Uniper, deoarece nu se întrevede în viitorul apropiat o redresare a prețului materiilor prime. Încă se poate face profit dar va fi mult mai dificil decât dacă prețurilor ar crește constant, atunci trebuie doar să cumperi, să faci stocuri și să vinzi ulterior”, a apreciat un analist londonez, preluat de Agerpres.
Chiar dacă în septembrie E.ON a decis să-și păstreze reactoarele nucleare, Uniper va avea o capacitate de generare de 40.000 MW, a explicat un purtător de cuvânt al companiei de utilități. Din aceasta, aproximativ 60% provine de la gazele naturale, restul de la cărbune.
În perioada iulie — septembrie 2015, pierderile nete ale E.ON s-au situat la 7,25 miliarde de euro, față de pierderi de 835 de milioane de euro în trimestrul trei din 2014. Vânzările au crescut în trimestrul trei din 2015 la 27 de miliarde de euro, de la 25,76 miliarde de euro în perioada similară din 2014, scrie Agerpres.